Начало Здравна медиа Здравни новини Изследователи успяха да трансплантират биоинженерни бели дробове

Изследователи успяха да трансплантират биоинженерни бели дробове

Изследователи успяха да трансплантират биоинженерни бели дробове - изображение

Учени успяха да трансплантират биологично обработени белодробни клетки във възрастни прасета, без да настъпят някакви медицински усложнения. Изследователите Джоан Никълс и Хоакин Кортия от Медицинския клон на Тексаския университет в Галвестън са първият екип, който успешно биоинженира човешки дробове в лаборатория.

Започват работа по проекта още през 2014 г. и в доклад, публикуван в Science Translational Medicine, те предоставят подробности как дейността им се развила след 4 години.

Целта им е да дадат възможност на хора, които чакат трансплантация, защото броят на пациентите, развили тежки белодробни заболявания, се е увеличил в световен мащаб. В същото време броят на наличните органи е намалял по техните думи.

За да се произведе биоинженерен бял дроб, е необходима поддържаща платформа, която да отговаря на структурните нужди на органа. Чрез дроб от несвързано животно учените създали подпорно скеле, което било обработено със специална смес от захар и детергент, за да се елиминират всички клетки и кръв в белите дробове. Останали само белтъците.

Скелето на белия дроб било поставено в резервоар, пълен с внимателно смесен коктейл от хранителни вещества и от собствените клетки на животните, които били добавени по специално проектирана рецепта. Биоинженерните дробове били отглеждани в биореактор 30 дни преди трансплантацията. Получателите животни оцелели за 10 часа, за две седмици, един месец и два месеца след трансплантацията, което позволило на екипа от изследователи да проучи развитието на белодробната тъкан след трансплантацията и как биоинженерния дроб се интегрира в тялото.

Всички прасета, които получили такъв вид дроб, останали здрави. Не по-рано от две седмици след трансплантацията изграденият орган имал силна мрежа от кръвоносни съдове, необходима за оцеляването му. "Не видяхме признаци за белодробен оток, което обикновено е знак, че съдовата система не е достатъчно зряла", обясняват Никълс и Кортия. Биоинженерните дробове продължили да се развиват след трансплантацията, като тялото осигурявало всички необходими условия за тяхното функциониране.

"Ние знаем, че животните имаха 100% насищане с кислород, тъй като разполагаха с нормален функциониращ дроб. Дори след два месеца биоинженерният дроб не беше достатъчно зрял, за да спрем животното да диша от нормалния орган и да премине към изкуствено изградения", казва Кортия.

Изследователите твърдят, че с достатъчно финансиране биха могли да "отгледат" бели дробове, за да се трансплантират на хора в близките 5 до 10 г.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: vectorstock.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиХранене при...ФизиологияЛюбопитноНовиниПатологияИзследванияСпециалистиОрганизацииЛайфстайлЛеченияБотаникаЗаведенияКлинични пътекиИсторияАлт. медицина