Начало Здравна медиа Здравни новини Има опасност от епидемия от морбили в страната

Има опасност от епидемия от морбили в страната

Има опасност от епидемия от морбили в страната - изображение

По думите на главния държавен здравен инспектор, Ангел Кунчев, е възможна епидемия от морбили в страната. През изминалите три години в цяла Европа се наблюдава ръст на инфекциозното заболяване. Случаите са съответно 4000 за 2015-та, 5000 през 2016-та и цели 15 000 за 2017-та. За изминалата година Румъния и Италия са на челните места, където са заболели по 5000 души, а в съседна Сърбия броят им е 1000.

Последният случай е диагностициран миналата седмица. Симптомите се наблюдават при майка и дете, пристигащи от Италия. Към момента те са настанени в Инфекциозната болница "Професор Иван Киров" в столицата, като жената е в тежко състояние.

Кунчев припомни, че миналогодишната епидемия от морбили в Пловдив също беше привнесена - този път от Германия. Тогава бяха регистрирани 146 случая, предимно в ромския квартал на града. При усложнения, предизвикани от заболяването почина 9-месечно бебе, а останалите деца бяха приети в Инфекциозната клиника. По време на епидемията групата от неимунизирани деца беше и най-засегнатата.

Преди броени дни Комисията по обществено здраве към Европейския парламент също изказа притеснение, относно опасния спад на ваксинациите.

Кунчев коментира, че родителите, които имат резерви спрямо задължителните имунизации, явно имат нужда от повече информация. В България тиомерзал или основното веществото, което е смятано за опасно във ваксините, не се прилага при деца до 1 годинка. Здравният инспектор заяви, че в страната се закупуват и поставят най-добрите ваксини. На фона на 40 смъртни случая в Румъния е добре да знаем, че при имунизираните деца има 99% гаранция, че те няма да се разболеят.

По данни на Министерството на здравеопазването ваксина е поставена средно на 93% - 95% от децата до 1 година. Кунчев допълни, че колкото и активна и гласовита да е групата на антиваксърите реално броят на децата, чиито родители са се подписали за отказ от ваксина е около 500 за цялата страна.

Здравният инспектор коментира още, че няма доверие в налаганите санкции за родители, които не ваксинират децата си. По думите му най-добрият подход е да се даде повече информация на родителите, за да се избегне страхът да бъде поставена ваксина.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: btv.bg
Снимка: bnr.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ВидеоЗдравни проблемиИнтервютаЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайл