Начало Здравна медиа Здравни новини Има официално потвърден случай на заразена с морбили жена в столицата

Има официално потвърден случай на заразена с морбили жена в столицата

Има официално потвърден случай на заразена с морбили жена в столицата - изображение

Жена от столицата на 37 г. е болна от морбили. Резултатът е лабораторно доказан, досега тя се е лекувала в частна болница, но вече е прехвърлена в Инфекциозна, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Имунизацията за морбили се прави на 13-месечна и 13-годишна възраст. Между 25 и 40 г. е голяма опасността от заразяване със заболяването, ако е изпуснато ваксинирането. В България все още нивото на имунизация е високо и засега успяваме да избегнем главоломното нарастване на случаите, както се случи в други държави в Европа.

В Украйна 36 000 души са заразени с морбили, в Сърбия са 5500, миналата година в Гърция наброяваха 2500, в Румъния има вече съществена разлика – през 2017 г. броят им беше 10 000, а за сега – 1500. В Македония има три починали деца от заболяването. Според проф. Кантарджиев е необходимо да бъдат ваксинирани влизащите в страната ни работници от чужбина, най-вече от Украйна, ако не са преминали през тази процедура, или да се изисква от тях имунизационен паспорт.

Специалистът съветва да не се пътува в рисковите държави с деца под 13-месечна възраст. Хората, които посещават чужди страни и не са ваксинирани срещу морбили, да избягват през първите дни от връщането си контакт с деца. Можем да проверим дали сме имунизирани чрез проверка за наличие на антитела.

По-късно през деня стана известен още един случай на морбили. Официално се очакват резултатите на 3-годишно дете от Добринище, но специалистите смятат, че признаците на заболяването са налице.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: zdrave.net
Снимка: eu.freep.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ВидеоЗдравни проблемиИнтервютаЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайл