Начало Здравна медиа Здравни новини Кабинетът одобри промените в наредбата, регулираща цените на лекарствата

Кабинетът одобри промените в наредбата, регулираща цените на лекарствата

Кабинетът одобри промените в наредбата, регулираща цените на лекарствата - изображение

Министрите подкрепиха на заседанието си днес промените в Наредбата, която урежда правилата и реда за регулацията и регистрацията на цените на медикаментите.

Промените са свързани с чл.8, алинея 5. Разпоредбата там поставяше производителите в неравностойно положение, а това е причина за отпадането на лекарства от позитивния списък, което от своя страна ограничава възможностите за лечение на хората.

Водещ аргумент е желанието български продукти да не напускат позитивния списък, в следствие на което да изчезват и от пазара. До момента цената на производителя на лекарствата, които нямат регистрирани стойности в референтни държави, може да бъде най-много два пъти по-висока в сравнение с най-ниската цена на подобен продукт, който е в позитивния списък. Според предложението сега референтната стойност не трябва да преминава четири път най-ниската цена.

В по-голямата си част този регламент рефлектира върху българските производители, при това за медикаменти със средна и ниска стойност, които се предлагат на нашия пазар. Това може да е причина от списъка да отпаднат медикаменти, които ще бъдат заместени от по-скъпи с цени в референти за България държави.

Очакванията са в резултат на промяната да има ясни критерии за регулация на цените на лекарствата в позитивния списък, които нямат цени в референтни държави и това да стане по начин, който създава както равнопоставеност между производителите, така и условия за конкуренция. Особено важно е да не бъде допусната дискриминация на българските производители, се подчертава още в решението на кабинета.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: pravatami.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеНовиниЛюбопитноЛайфстайлАнкетиСоциални грижиСнимкиПсихологияФизиологияЗдравни съветиСпортИсторияЛеченияСпециалистиПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография