Начало Здравна медиа Здравни новини Кабинетът прие програма за елиминация на морбили и рубеола

Кабинетът прие програма за елиминация на морбили и рубеола

Кабинетът прие програма за елиминация на морбили и рубеола - изображение

Националната програма за елиминация на морбили и рубеола 2019-2022 вече е факт. В приетия от кабинета документ са заложени като основни дейности намаляването на възприемчивостта на населението към двата вида вируси, причиняващи заболяванията. Включена е допълнителна възможност за имунизиране на високорискови групи чрез ваксинални кампании. Също така системата за надзор на морбили и рубеола ще бъде засилена и ще се цели постигане на показателите на СЗО в това отношение.

В програмата е заложено подобряване на достъпността и качеството на информацията относно двете заболявания, както и разясняване на ползата и риска от имунизацията срещу тях.

Средствата, които ще са необходими за изпълнение на програмата, ще бъдат от утвърдения бюджет за съответната година на здравното ведомство. Разходите за ваксини ще се поемат от осигурения бюджет за доставка на препарати за задължителните и целеви имунизации и реимунизации.

В световен мащаб продължават да възникват случаи на морбили и рубеола, някои от които завършват с летален край, особено в детска възраст. Двете заболявания са предотвратими чрез ваксини, при които ефективността достига 90-95%. Характерното за морбилната инфекция е, че тя може да доведе до тежки, инвалидизиращи усложнения, а рубеолната е особено опасна по време на бременност. В този период може да причини спонтанен аборт, мъртво раждане или синдром на вродена рубеола.

Пълно прекъсване на разпространението на тези инфекции става възможно чрез трайно поддържане на висок имунизационен обхват, който да е над 95%. През последните 10 години в редица европейски страни се регистрират множество избухвания на морбили и рубеола. Продължават да се появяват епидемии както в България, така и в Европа, при които има много заболели и смъртни случаи. Само за първите 5 месеца на 2018 г. са отчетени 8343 случая в Гърция, Румъния, Италия и Франция.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: government.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияСоциални грижиМикробиологияХранене при...Здравни проблемиЗдравни съветиИзследванияЛайфстайлНовиниВидеоИнтервютаЛюбопитноБотаникаСпортСнимкиНормативни актове