Начало Здравна медиа Здравни новини Над 10 огнища на морбили в Европа

Над 10 огнища на морбили в Европа

Над 10 огнища на морбили в Европа - изображение

Над 10 са огнищата на морбили в Европа, а заболяването продължава да се разпространява. За едногодишния период от 1 октомври 2016 година до октомври 2017 година с известен статус на ваксинация, се оказва, че 86% от хората не са ваксинирани.

Последни данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) от началото на ноември месец тази година сочат, че морбили продължава да се разпространява в Европа, а липсата на ваксина или непълното покритие на ваксините остават пречка за контролирането на огнищата.

10 000 са новите случаи на морбили в Румъния. За последните 5 дни са регистрирани 46 нови пациенти със заболяването. Според информацията на Националния център за мониторинг и контрол на инфекциозните болести в страната общият брой на инфектираните са 9946, като 9 500 не са били ваксинирани, смъртните случаи са 35. Повечето заболели са регистрирани в столицата и обхващат групата на най-малките – от 1 до 4 години. Акцията на ваксиниране продължава, като 9 от 10 семейства ваксинират своите деца.

Украйна съобщава за 1 627 случаи на морбили в края на септември месец 2017 г. Заразени има в Ивано-Франковск – 747, Одеса – 589, включително и два смъртни случая, Тернопол – 70, област Чернивци – 38.

Испания долкадва за 159 случая от началото на годината до края на октомври.

Обединеното кралство съобщава за епидемия в Глостършир, Югозападна Англия, включваща над 30 случая. Повече от тях – 20 случая са деца от едно училище.

Швейцария е докладвала 26 случая от 15 септември 2017. Това води до общия брой на случаите от 102 до началото на този месец.

Македония съобщава за 19 случая на заболяването, всички от които в областта на Скопие.

В Косово заболелите от морбили са 94 случая в края на октомври 2017 г.

Сърбия е съобщила за 65 случая от 8 ноември 2017 г.

В Гърция болните от морбили са 153, като се отчита и смъртта на едно неваксинирано дете. До началото на ноември случаите на заболяването нарастват до 368.

Австрия също съобщава за пациенти с морбили. Общият брой за текущата година до началото на ноември е 85 случая.

Германия докладва за 898 заболели, Ирландия за 16, а Италия за 4 775, от които и един смъртен случай от началото на годината досега.

Припомняме, че през март тази година морбили се разпространи и в България. Благодарение на спешните ваксинации обаче, ситуацията бе овладяна.

Морбили се разпространява изключително бързо. Превенцията и ваксинацията срещу заболяването продължава. Последните налични данни за обхвата на ваксинацията, събрани от СЗО (2016) показват, че покритието на ваксинацията за първата доза морбили е под 95% в 18 от 30 страни от ЕС/ЕИП; за втората доза от морбили тя е под 95% в 20 от 27 страни от ЕС/ЕИП. За да се постигне целта на елиминиране на заболяването в редица страни, трябва да се увеличат рутинните програми по ваксиниране, за да се достигне над 96% ефективност от втората доза на ваксината.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: travax.nhs, ecdc.europa.eu
Снимка: goulburnpost.com.au


5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ВидеоЗдравни проблемиЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайл