Начало Здравна медиа Здравни новини Случаите на морбили достигнаха рекордно голям брой в Европа

Случаите на морбили достигнаха рекордно голям брой в Европа

Случаите на морбили достигнаха рекордно голям брой в Европа - изображение

Световната здравна организация предупреждава, че нивата на заболели от дребна шарка (морбили) са прекалено високи в Европа. На Стария континент са регистрирани повече от 41 000 случая само за половин година. От 2010 г. насам най-висок ръст на заразените е имало през миналата година – 23 927, а най-нисък – през 2016 г., когато болните били 5273.

Месечните доклади на страните показват, че от началото на годината има 37 смъртни случая. Според СЗО причината за многото заразени е отказът от ваксинация. От организацията призовават европейските държави да предприемат мерки за овладяване на ситуацията.

По данни на СЗО в 7 държави в Европа са регистрирали над 1000 инфекции у деца и възрастни. Това са Франция, Грузия, Руската федерация, Украйна, Сърбия, Гърция и Италия. Украйна е най-тежко засегната, като болните там наброяват повече от 23 000, което е над половината от регионалния обем. В Сърбия са отчетени най-много смъртни случаи – 14.

От организацията отбелязват неравномерен напредък за отстраняване на морбили и рубеола. Според последната оценка на Европейската комисия за регионална проверка за елиминиране на двете заболявания 43 от 53-те държави-членки са прекъснали ендемичното разпространение на дребна шарка, а 42 – на рубеола.

Експертите изразяват своето притеснение заради неадекватното наблюдение на болестта и ниското покритие на имунизацията в някои страни. Веригите на разпространение на морбили в някои държави продължават повече от 12 месеца. „Всеки човек, който не е ваксиниран, остава уязвим, независимо къде живее. Всяка страна трябва да продължи да настоява за увеличаване на обхвата и за затваряне на пропуските дори след прекъсване или премахване на статута“, казва д-р Недрет Емироглу, директор на Отдела за извънредни ситуации в областта на здравето и заразните болести в Регионалния офис на СЗО в Европа.

Дребната шарка е заболяване, което се предава по въздушно-капков път и е силно заразно. Заболелите възрастни се възстановяват напълно, след като премине инфекцията, която продължава 7-10 дни. Особено опасно е заболяването за малките деца.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: who.int
Снимка: townsvillebulletin.com.au

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ВидеоЗдравни проблемиИнтервютаЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайл