Начало Здравна медиа Здравни новини Контактни лещи, които потъмняват на слънце, вече са факт

Контактни лещи, които потъмняват на слънце, вече са факт

Контактни лещи, които потъмняват на слънце, вече са факт - изображение

Тази седмица Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобри първите контактни лещи, които потъмняват на слънце.

Лещите функционират на принципа на слънчевите очила. Изложени на ярка светлина те потъмняват, а при нормални условия възвръщат безцветността си.

"Това са първите контактни лещи, които използват същата технология, като хелеоматичните очила", заяви Малвина Айделман, ръководител на радиологичния отдел към Агенцията.

Контактните лещи са патент на Johnson & Johnson Vision Care Inc.'s Acuvue Oasys. Те разчитат на така наречената Преходна Светлинна Интелигентна Технология. В изявлението си от Агенцията обясняват, че това са меки контактни лещи, които могат да се използват за период максимум от 14 дни, независимо дали при късогледство или далекогледство. Лещите могат да се носят и от хора с дефект на извивката на окото, астигматизъм.

По данни на Националния офталмологичен институт около 42 процента от населението на САЩ на възраст между 12 и 54 години са с късогледство и 5 до 10 процента от американците са далекогледи. През 2014 г. повече от 40 милиона американци са предпочели да носят контактни лещи, вместо очила.

Одобрението на Агенцията е базирано на редица изследвания, включително и клинично проучване, което е оценило ефективността на лещите по време на нощно и дневно шофиране. Анализът на резултатите доказва, че контактните лещи са напълно безопасни за употреба.

От Агенцията предупреждават, че лещите не са подходящи за някои пациенти. Хора с възпаление или инфекция на очите, страдащи от тежки очни болести или наранявания на очите, както и тези, при които се наблюдават сухо око или алергични състояния, които биха могли да се изострят при носенето на иновативния продукт.

От Агенцията допълниха, че пациентите не трябва да спят с контактните лещи или да ги излагат на вода.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: webmd.com
Снимка: divein.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАлт. медицинаСнимкиИсторияЛайфстайлЛюбопитноЛечения