Начало Здравна медиа Здравни новини Учени разработиха контактни лещи за далтонисти

Учени разработиха контактни лещи за далтонисти

Учени разработиха контактни лещи за далтонисти - изображение

Изследователи от университета в Бирмингам изобретили контактни лещи, които помагат на страдащи от далтонизъм да разграничават по-добре цветовете.

Цветната слепота е наследствено генетично състояние, при което някои хора срещат трудности при разграничаването на определени цветове. Въпреки че няма лечение за него, вече съществуват методи за увеличаване на възприятието на засегнатите. Но някои са много скъпи, обемисти и несъвместими с други очила за корекция на зрението.

Нормалното цветно зрение е трихроматично, което означава, че всеки цвят може да бъде създаден чрез комбиниране на синия, червения и зеления, които се възприемат от сноп конуси в задната част на окото. Тези конуси са разделени на три групи, като синьото е отговорно за късите дължини на вълните, зеленото - за средните, а червеният за дългите дължини. При нормалното зрение са налице и трите, но когато някой от тях отсъства, мозъкът получава невярна информация. Така той не може да идентифицира определени цветове.

При разработката си учените от Бирмингамския университет използвали евтина, мека леща, покрита с нетоксично родаминово производно багрило. То е избрано, защото е известно със своето свойство да абсорбира определени дължини на вълната на светлината в оптичния спектър.

Изследователите установили, че родаминовото багрило блокира лентата, която лежи между червените и зелените дължини на вълните, което се възприема едновременно от два комплекта съответни оптични конуса.

Оцветената леща е тествана върху хора, които имат проблем с виждането на червения и зеления цвят, което е най-често срещаната форма на далтонизма. Участниците в проучването били помолени да гледат няколко номера през лещите и да отбелязват дали има някакви подобрения в цветовете или в чистотата на образа. Те наблюдавали и заобикаляща ги среда и трябвало да кажат дали има разлика в цветовото им възприятие. Резултатите показали, че оцветените лещи могат да се използват за подобряване на цветната слепота на пациентите.

Сега учените правят опити да приложат същия процес и за коригиране на неразличаващите лилаво-синята палитра. Също така работят върху събирането на няколко цвята върху лещите и по този начин едновременно да се покрива липсата на червено-зеления и лилаво-синия спектър от зрението на далтонистите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: birmingham.ac.uk
Снимка: isightinfo.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛюбопитноЛайфстайлНовиниИсторияАлт. медицинаЛечения