Начало Здравна медиа Здравни новини Разработиха контактни лещи, променящи цвета си при поставянето на лекарство в окото

Разработиха контактни лещи, променящи цвета си при поставянето на лекарство в окото

Разработиха контактни лещи, променящи цвета си при поставянето на лекарство в окото - изображение

Учени съобщават, че разработили контактна леща, която променя цвета си, когато поставени в окото лекарства се освобождават. Предназначените за очите капки и мехлеми имат един недостатък – трудно е да се каже колко от тях наистина достигат окото и остават там.

Една от функциите на очите е да държат нещата навън. Когато попадне в тях външен обект, започваме да мигаме с клепачи, а сълзите потичат, за да се предотвратят инфекции или поражения от чужди предмети. Обикновено тези процеси са полезни, но те могат да възпрепятстват приемането на медикаментите, когато окото е болно. Изследвания показват, че по-малко от 5% от капките за очи и мехлемите се абсорбират и голяма част от поетото лекарство завършва в кръвообращението вместо в окото, причинявайки странични ефекти.

Контактните лещи може да са по-ефективен начин за директно доставяне на медикаментите до окото, но наблюдаването на освобождаването им в реално време все още е предизвикателство. Затова учените Дауей Дън и Джоуин Ся се насочили към създаването на контактна леща, която да променя цвета си, когато лекарството се освобождава в окото.

Изследователите използвали молекулно отпечатване при изработването на лещата. Това е техника, която създава молекулни кухини в полимерна структура, която съответства на размера и формата на конкретно съединение също като лекарство. По време на лабораторните изпитвания молекулярно отпечатаните контактни лещи били заредени с медикамента тимолол, който се използва при лечение на глаукома. След това учените изложили лещите на действието на разтвор от изкуствени сълзи, който се използва за благоприятното разположение на окото. Тъй като лекарството не е в досег с лещите, архитектурата на молекулите в близост до него се променят, което променя цвета в областта на ириса. В процеса не се използва багрило, за да се намалят възможните странични ефекти.

Учените могат да видят промяната с невъоръжено око или с оптичен спектрометър. Заключението им е, че лещата може да контролира и показва продължителното освобождаване на много от офталмологичните лекарства.

Проучването е публикувано в ACS Applied Materials & Interfaces.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлАлт. медицинаСнимкиИсторияЛюбопитноЛечения