Начало Здравна медиа Здравни новини Контрацептивите за мъже скоро могат да бъдат реалност

Контрацептивите за мъже скоро могат да бъдат реалност

Контрацептивите за мъже скоро могат да бъдат реалност - изображение

Ранни клинични проучвания показват, че орални контрацептиви за мъже скоро могат да станат реалност.

Новата таблетка, наречена DMAU, е комбинация от хормоните андроген и прогестин. Приемани ежедневно те могат да доведат до достатъчно ниско ниво на сперматозоидите, така че мъжете да не са способни да оплодят партньорката си.

Проучванията в рамките на месец сред 83 мъже показват, че е безопасно да се приема и повече от една доза от медикамента на ден, но все още таблетката не е изпитала успеха си като контрацептив.

"DMAU е важна стъпка напред в разработването на контрацептив за мъже, който да се приема веднъж дневно", заяви авторът на изследването, д-р Стефани Пейдж, по време на Годишната конференция на Ендокринното общество, проведена в Чикаго.

Tя подчерта, че "презервативите са единствената практически обратима форма на мъжка контрацепция, а тя е на повече от 300 години".

Професорът по медицина във Вашингтонския университет допълни: "Много мъже заявиха, че биха предпочели ежедневния прием на таблетка като обратим контрацептив, вместо продължително действащите инжекции, импланти или локалните гелове, които също са в процес на разработване".

Предишните опити за създаване на орален контрацептив за силната половинка водеха до възпаление на черния дроб и токсичност, но според д-р Пейдж в този случай не се наблюдават подобни странични ефекти.

"Няма доказателства за чернодробна токсичност. Наблюдаваше се леко повишаване на теглото и на нивата на холестерола, но и това може да бъде избегнато с лека настройка на дозата. Като цяло сме много насърчени относно профила на безопасност на диметадролона", казва тя в доклад за MedPageToday.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: foxnews.com, usnews.com
снимка: nydailynews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиИсторияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаЛеченияЗдравни проблемиЛайфстайлБотаникаЗдравни съвети