Начало Здравна медиа Здравни новини Край на еболата в Конго

Край на еболата в Конго

Край на еболата в Конго - изображение

Световната здравна организация обяви края на деветата епидемия от вируса на ебола в Конго. Директорът на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус подчерта, че са успели да се справят благодарение на неуморната работа на местните екипи, на партньорите, на ефективната дейност на здравното министерство и на щедростта на дарителите.

Епидемията, която избухна на 8 май, се разпростря в четири района на страната, сред които градски център, в близост около който има река, но и изостанали села в тропическите гори. Възможността заразата да засегне и други части на страната и дори да напусне границите й, е била голяма.

Часове след обявяването на епидемията СЗО отделя 2 000 000 долара от своя резервен фон за спешни случаи.

„СЗО действа бързо и ефективно“, категорична е д-р Матшидисо Моети (Matshidiso Rebecca Natalie Moeti) , която е регионален директор на Африка на организацията. Тя беше категорична, че са показали огромния капацитет на Африканския регион, защото повече от три четвърти от 360-те служители, изпратени да се справят с критичната ситуация, са били оттам. „Десетки експерти от Гвинея прекараха седмици тук и положиха усилия да ваксинират срещу ебола, но и да предават знанията си, а това ще помогне на Демократична република Конго да предприеме ефективни действия“, каза д-р Моети.

Като изключително ефективно определи противодействието на вируса д-р Гебрейесус и призова конгоанското правителство и неговите партньори да се чувстват по-уверени в способностите си да се защитят и от другите големи епидемии, които засягат страната като холерата , маларията и полиомиелита, например. „Трябва да продължим да работим заедно като инвестираме в подготовката и в грижи за най-уязвимите“, убеден е директорът на СЗО.

Това е деветият по ред взрив на ебола в Конго. Вирусът е идентифициран там през 1976 г., а най-тежката епидемия беше регистрирана през 2007-а, когато от 264 заразени загинаха 187.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияИсторияМикробиологияЛюбопитноЛайфстайлНормативни актове