Начало Здравна медиа Здравни новини СЗО: 20 000 000 деца в света не са ваксинирани

СЗО: 20 000 000 деца в света не са ваксинирани

СЗО: 20 000 000 деца в света не са ваксинирани - изображение

В навечерието на традиционната Световна седмица на имунизациите от СЗО алармират, че 20 000 000 деца в света не са ваксинирани.

Седмицата традиционно се провежда в дните от 24 до 30 април, тази година е под мотото „Ваксините работят“, а във фокуса на вниманието ще бъдат героите на ваксините от целия свят – от родители и здравни работници до новаторите, които гарантират, че силата на ваксините защитава.

Основната цел на кампанията през 2019-а е да се повиши осведомеността за значението на имунизациите през целия живот. Като част от нея Световната организация призовава да бъде демонстрирана стойността на ваксините за здравето на децата, да бъде подчертана нуждата от напредък и развитие, да не бъдат забравяни обаче и пропуските, да стане ясно, че има нужда инвестициите да се увеличат.

„Покажете как една рутинна имунизация е основа за силни и устойчиви здравни системи и за универсално здравно покритие“, призовават още от СЗО.

От жизненоважно значение за устойчивото развитие и за намаляването на бедността е разширяването на достъпа до имунизация. Когато тя е направена в началото на живота дава шанс за здраве от ранно детство до напреднала възраст.

Данните на СЗО показват, че най-голям брой имунизирани деца има през 2017-а, когато техният брой е 116 200 000. За последните девет години 113 страни са въвели нови ваксини и са ваксинирани повече от двайсет милиона деца.

Въпреки всички усилия, които се полагат обаче, няма как да се избяга и от проблемите. 20 000 000 деца не са ваксинирани, в последните две години в света избухват огнища на морбили, дифтерия и други заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксини.

И по тази тема най-засегнати са децата, които живеят в най-бедните, маргинализирани и засегнати от конфликт общности.

Затова от СЗО са категорични, че държавите в света трябва да увеличат усилията си по отношение на имунизацията и осигуряването на ваксини, защото те са важни за хората и начина им на живот.

Както казват специалистите от организацията имунизацията е основната стратегия, с която да бъдат постигнати и други здравни приоритети – като се започне от вирусния хепатит и ограничаването на антимикробната резистентност и се стигне до по-добрите грижи за новородените и подрастващите.

Затова в дните от 24 до 30 април ще бъдат положени усилия чрез различни инициативи хората от всички възрасти да бъдат насърчени да използват ваксини. Имунизацията не само предпазва милиони, но е призната за една от най-успешните и рентабилни здравни интервенции.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниПсихологияЛюбопитноАнкетиСоциални грижиВидеоСнимкиЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлТестове