Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари от пловдивската АГ-болница „Селена“ спасиха бременна жена и детето й

Лекари от пловдивската АГ-болница „Селена“ спасиха бременна жена и детето й

Лекари от пловдивската АГ-болница „Селена“ спасиха бременна жена и детето й - изображение

Лекари от пловдивската университетска АГ-болница „Селена“ били изправени пред предизвикателството да опазят живота на 31-годишна жена, бременна в 4-ия месец, и това на плода й. Пациентката постъпва в лечебното заведение с остър хирургичен корем, оплаквания за силни болки и ригидност. Дежурните специалисти д-р Красимира Чалова и д-р Даниел Ставрев се усъмняват за формация на единия яйчник и по тази причина веднага вкарват в операционната младата жена.

лекарОказва се, че е налице 9-сантиметрова миома на матката с некроза. Лекарите предприемат трудна и опасна лапароскопска интервенция предвид разположението на образуванието, големината му и състоянието на пациентката. Екипът не може да докосва 2/3 от областта, в която оперира, защото може да се стигне до неблагоприятни последици за бременната и детето.

Специалистите успяват да премахнат миомата лапароскопски след близо 2 часа, жената нямала симптоми на кървене, а бебето било с добър сърдечен ритъм. Благодарение на използвания метод пациентката е изписана след няколко дни в много добро състояние, тя ще бъде наблюдавана от акушер-гинеколози, които ще проследят докрай бременността й.

лекар

Лапароскопският метод се предпочита заради липсата на болка след операцията, съкратения болничен престой и бързото възстановяване. Той е по-щадящ и безопасен за пациента, позволява на лекарите да са по-прецизни и по-ефективни в лечението на болните. В АГ-болница „Селена“ са извършени 4026 гинекологични операции през миналата година, като 90 на сто от тях били лапароскопски. За тази година те вече наброяват повече от 1000.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: АГ-болница „Селена“ - Пловдив

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни проблемиЛеченияБотаникаИзследвания