Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари спасиха майка и бебето й чрез сложна операция

Лекари спасиха майка и бебето й чрез сложна операция

Лекари спасиха майка и бебето й чрез сложна операция - изображение

Акушер-гинеколози спасиха бременна жена и нейното бебе, като извършиха мултидисциплинарна процедура. В екип със съдови хирурзи, неонатолози и анестезиолози специалистите от „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“ - София направиха сложната интервенция.

Бъдещата майка била в 30-та гестационна седмица с трето дете. Предишните й две раждания били с цезарово сечение, но този път получила плацента превия перкрета, при което плацентата се намира пред плода, преминава през маточната стена и се сраства с пикочния мехур.

По тази причина се наложило бебето да бъде извадено оперативно и да бъде премахната матката на пациентката, защото плацентата не може да бъде отделена от нея. Интервенцията носи риск за бременната и нейното бебе, тъй като докато тя трае, кръвозагубата е между 2 и 5 л.

Още в началото съдовите хирурзи спрели кръвотока по основните артерии чрез специални катетри, за да не достига кръв до матката. Началникът на Отделението по акушерство и високорискова бременност доц. Петър Марков обяснява, че по този начин се намалява загубата на кръв, но детето трябва да се извади по най-бързия начин, защото няма да оцелее при тези условия.

Тази година лекарите от болницата за втори път бяха поставени в тежката ситуация да реагират бързо и адекватно. Предишният случай е с родилка, която вдига висока температура 20 дни след третото си секцио. Диагнозата е тромбофлебит и въпреки лечението с антибиотици, специалистите са принудени да отстранят матката й заради състоянието й, което продължило да бъде тежко. Хирурзите поставят на пациентката стент във вена кава и така предотвратяват опасността от белодробна емболия.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: noviteroditeli.bg
Снимка: foxnews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЛюбопитноИсторияФизиологияИзследванияБотаникаПсихологияЛеченияСнимкиКлинични пътекиЗдравни съветиИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияАнкети