Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарско недоволство: Определени болници ще предоставят иновативни лекарства за онкоболни

Лекарско недоволство: Определени болници ще предоставят иновативни лекарства за онкоболни

Лекарско недоволство: Определени болници ще предоставят иновативни лекарства за онкоболни - изображение

Лекари сигнализират, че здравните власти са взели решение само в определени болници да се предоставят новите молекули за лечение на онкоболни пациенти. Само в 7 лечебни заведения ще се прилага терапията с иновативните медикаменти срещу рак на белия дроб.

От Националния съвет по цени и реинбурсиране коментират, че това не е рестриктивна мярка и решението е взето след разговори с национални консултанти и лекари. Освен това списъкът с болници, в които ще се проследяват новите медикаменти, може да бъде променян и да се добавят допълнително здравни заведения, заяви проф. Николай Данчев, председател на съвета.

Молекулата срещу рак на белия дроб ще се предоставя само в ИСУЛ, „Сити клиник“, Онкологична болница, „Софиямед“, варненската „Св. Марина“, „Георги Странски“ в Плевен и пловдивската „Св. Георги“.

Новото решение притеснява лекари, които не работят в изброените лечебни заведения. Съществува опция, при която компанията, собственик на терапията, може да възрази срещу това къде ще се проследява нейния продукт. Фирмата е в правото си да посочи друга болница, в която смята, че има по-добри специалисти.

Проф. Данчев обяснява, че обикновено групите, които се нуждаят от новите лекарства, наброяват 10-15 души. Според него е неоправдано за проследяването на толкова хора да участват всички болници. Тази дейност трябва да се извършва от лечебните заведения с най-добрите специалисти и апаратура, за да могат да определят кой пациент е най-подходящ за дадена терапия.

Председателят на Националния съвет по цени и реинбурсиране допълва, че списъкът с болници е различен за всяко иновативно лекарство. За някои от молекулите са посочени 10 и повече лечебни заведения.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: wisegeek.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛайфстайлСпортЗдравни съветиНовиниИсторияНормативни актовеЗаведенияОрганизацииСнимкиЛюбопитноИнтервютаКомпании и организацииСоциални грижиКлинични пътекиАптекиСпециалистиАнкетиЛечения