Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарство против подагра помага при сърдечна недостатъчност

Лекарство против подагра помага при сърдечна недостатъчност

Лекарство против подагра помага при сърдечна недостатъчност - изображение

Добре известният пробенецид, създаден през 1951, който се използва за лечение на подагра, може да се прилага и в случаи на сърдечна недостатъчност.

Учени от Университета в Синсинати осъществяват проучване, в което включват общо двадесет души със сърдечна недостатъчност. Средната им възраст е 57 години. В продължение на месец те приемат пробенецид, а на следващия плацебо. Екипът установява, че добре познатото лекарство за подагра подобрява сърдечната функция.

Сърдечната недостатъчност е състояние, при което е нарушена функцията на сърцето да изпомпва достатъчно добре богатата на кислород кръв към тялото. Лекарите използват лечения, насочени към подобряването на функцията на сърцето.

Изследването на американските учени може да доведе до неинвазивна алтернатива на различните лечения, тъй като показва, че пробенецидът подобрява точно функцията на изтласкване. След анализ на резултатите на доброволците става ясно, че тази функция се е повишила, а в същото време приемът на лекарството не е причинил значителни странични ефекти.

„Ако успеем да потвърдим този експеримент с по-мащабни проучвания при много по-продължително проследяване на ефекта върху пациентите, приемът на пробенецид може да се превърне в нов начин за лечение на сърдечната недостатъчност, за която има ограничени медицински терапии“, убеден е един от водещите учени на това изследване д-р Джак Рубинщайн.

Сърдечната недостатъчност засяга около 5,7 милиона души в САЩ и около 50% от хората с тази диагноза умират 5 години, след като тя е поставена.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru
Снимка: medisite.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноПатологияЗдравни проблемиСнимкиНовиниЛеченияХранене при...ВидеоАлт. медицинаКлинични пътекиБотаникаИсторияЗдравни съветиДиетиИзследвания