Начало Здравна медиа Здравни новини Лекар предупреждава: пушенето уврежда ставите и на младите

Лекар предупреждава: пушенето уврежда ставите и на младите

Лекар предупреждава: пушенето уврежда ставите и на младите - изображение

Пушещите по 2-3 кутии на ден млади хора могат да си причинят асептична некроза на бедрената глава. Тютюнопушенето е втората причина след травмите, което може да доведе до заболяването, съобщава доц. Неделчо Цачев, ръководещ Катедрата по ортопедия и травматология към ВМА.

Симптомите на болестта започват с леки и непостоянни болки, които впоследствие се засилват. Причината е влошаването на кръвоснабдяването на костта на бедрената глава, като пушенето намалява оросяването на крайниците, пише 24 часа.

Важно е проблемът да бъде открит рано, защото ако болките вече са режещи и остри, се налага смяна на ставата. Доц. Цачев коментира, че преди 10 години ортопедите са избягвали да подменят ставите на млади хора поради големия риск да се стигне до повторна операция след няколко години. Сега положението е различно и няма проблем да се правят такива интервенции. Има случаи, в които се сменят ставите на 20-годишни младежи, които се възстановяват за 3 месеца и се връщат към обичайния си начин и ритъм на живот. Сред тях има дори активно спортуващи и занимаващи се с алпинизъм и пещернячество.

Статистиката показва, че във ВМА годишно се поставят близо 300 стави, като в 20-30 на сто от случаите пациентите са до 35 г. Самата става частично се покрива от НЗОК, а операцията е безплатна.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: thesun.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниИсторияАнкетиЛеченияЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиПсихологияСтатистически проучванияАлт. медицинаТестовеПроизводителиБотаникаХранене при...Заболявания (МКБ)СнимкиСпортИзследванияСпециалистиКлинични пътекиЗаведения