Начало Здравна медиа Здравни новини Лечение на рак с витамин С премина успешно клинични изследвания

Лечение на рак с витамин С премина успешно клинични изследвания

Лечение на рак с витамин С премина успешно клинични изследвания - изображение

Първа фаза клинични изследвания на лечение на рак на белия дроб и мозъка с витамин С са преминали успешно. Дозите са надхвърляли дневната доза в хиляди пъти.

Учените от университетската катедра на радиационна онкология в Айова са направили експеримент на 11 доброволци с тежка форма на рак на мозъка и рак на белия дроб. Преди започване на курса химиотерапия, учените са инжектирали в организма на участниците огромни дози витамин С в кръвта – над 400 пъти над нормата. Въвеждането се е случвало постепенно по схема в продължение на 7 месеца.

Доброволците са приемали витамин С и по време на обикновения курс на химиотерапията. Целта на всяка инфузия е да се повиши концентрацията на витамин С в кръвта на пациента до 20,000 цМ, в сравнение с нивото на кръвната от около 70 цМ при повечето възрастни. Високата доза е необходима, тъй като витамин С има полуживот от около два часа в циркулацията на хората.

Съавторът Garry Buettner обяснява, че методът е безопасен. Високите дози на витамина не оказват токсичен ефект към нормалните клетки. Участниците са понесли лечението добре. Отбелязани са само по-често уриниране и леко повишаване на кръвното при някои от доброволците, което е затихвало бързо след инфузия.

Специалистите са установили, че свръх високите нива на витамин С в туморната тъкан на редокс-активни железни молекули реагират с витамина до образуването на водороден пероксид и свободни радикали, които са получени от водородния пероксид. Счита се, че тези свободни радикали причиняват селективното увреждане на ДНК в раковите клетки, за разлика от нормалните клетки, което повишава клетъчната смърт само в раковите клетки. Повишава се и тяхната чувствителност по време на облъчване и химиотерапия.

Bryan Allen and Douglas Spitz подчертават, че високите дози на витамин С забавя растежа на тумора или го спира изцяло. Този метод дава възможност от допълнителни 4-6 месеца живот дори и при най-злокачествените форми на рак на мозъка. След поставяне на диагноза и при подобно лечение такива хора са живели средно с 37-40% по-дълго от други хора, също болни от рак.

"Това е важен пример да се знае как подробностите за потенциални механизми и основната наука за окислително-редукционни активни съединения на рака, в сравнение с нормалните клетки, може да бъдат отнесени клинично към лечението на рака", коментира съавторът Douglas Spitz.

Специалистите са обнадеждени, че и втората фаза ще премине успешно клинични изпитания. Метода на лечение с големи дози витамин С не само ще удължи живота на пациентите, но и ще намали значително разходите за лечение.

Интересът към витамин С като средство за лечение на рак възниква още преди 30 години. Още тога стартират серия от изследвания на нобеловия лауреат Лайнес Полинг. Години по-късно Марк Левин и негови колеги от Националния здравен институт в САЩ изясняват, че витамин С има способността да се бори с рака, но само при увеличение на концентрацията му до изключително високи нива.

Резултатите са публикувани на 30 март в Cancer Cell.

По статията: Велина Неделчева
Снимка: Science Daily


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияБотаникаЛюбопитноПатологияЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияАлтернативна медицинаАнкетиМедицински изследванияНормативни актовеКлинични пътекиСнимкиФизиологияСъставкиХранене при...СпортЕ-тата в храните