Начало Здравна медиа Здравни новини Лондончанин може да стане вторият човек, излекуван от СПИН

Лондончанин може да стане вторият човек, излекуван от СПИН

Лондончанин може да стане вторият човек, излекуван от СПИН - изображение

Има голяма вероятност жител на Великобритания да стане вторият в историята човек, който е излекуван от СПИН.

Пробивът е резултат от трансплантация на костен мозък, който е взет от донор с вроден имунитет към СПИН.

Присаждането на стволови клетки е позволило промяна в имунната система на болния. До трансплантацията се стига, след като през 2016-а на наричания към момента „лондонски пациент“ откриват онкологично заболяване.
За да решат проблема с лимфома на Ходжкин лекарите му трансплантират костен мозък от донор с мутация CCR5.

Година по-късно, през 2017 г. той спира да приема медикаменти против СПИН.

До момента лондончанинът настоява да остане анонимен, но признава, че се чувства отговорен и би искал да помогне на медиците да разберат какво се е случило и как се е излекувал.

Интригуващо е, че първият случай също е свързан с присаждане на стволови клетки.Американецът Тимоти Рей Браун се заразява от СПИН през 1996 г. Десетилетие по-късно му присаждат стволови клетки, а три години по-късно установяват, че в кръвта му няма и следа от вируса на СПИН.

първият излекуван от СПИН
 Тимоти Рей Браун е първият в историята пациент, излекуван от СПИН

 

След първия пробив учените многократно правят опит да повторят резултата с болни от рак, които са заразени с ХИВ, но така не постигат успех.

Предстои да бъде публикуват цялостният доклад по случая с „английския пациент“. Но и в момента специалистите вярват, че случилото се е добра новина. Не просто, защото е вторият случай от момента, в който светът започна борба с вируса на СПИН, а и защото се оказва, че трансплантираните клетки са напълно устойчиви на ХИВ.

След тази новина научният свят отново е разделен на две. От една страна са тези, които подобно на д-р Равиндра Гупта, вирусолог от лондонския Университет, са убедени, че случилото се „променя играта“, а от другата са споделящите мнението на директора на Националния институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи, който заявява, че не е сигурен „какво ни казва това“.

И вероятно точно в сблъсъка на тези мнения се крие възможността учените да напредват, а благодарение на техните търсения да дойде времето, когато да се излекуваш от СПИН ще бъде напълно реално.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nytimes.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноМикробиологияИсторияЛайфстайлВидеоИнтервютаТестовеАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеИзследванияЗдравни проблемиЛеченияСоциални грижиБотаника