Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Здравни новини Мария Стефанова, психолог: По-добре българска сланина, отколкото генно модифицирана храна

Мария Стефанова, психолог: По-добре българска сланина, отколкото генно модифицирана храна

от 10 окт 2011г., обновено на 17 авг 2017г.
Мария Стефанова, психолог: По-добре българска сланина, отколкото генно модифицирана храна - изображение
  • Инфо
  • Коментари
Инфо
Инфо
Коментари
  Да се успокоим и да приемем храненето като осъзнат избор, гласи основното послание на психоложката от Казанлък Мария Стефанова. Тя пише първата по рода си "Кулинарна психология".

  "Хиляди публикации изследват хранителните навици на хората, ползите и вредите от отделните ястия. Моят поглед обаче е по-различен - търся връзката между характера на човека и храната, която предпочита", казва Стефанова.

  "Българинът обикновено дава между 50 и 60 процента от доходите си за храна, но повече държи на стандарта си на обличане. Не си дава сметка, че начинът на хранене издава интелекта.

  Да ядеш, защото си гладен, и инстинктивно да задоволиш глада си - това е консумация.

  Храненето е съвсем друго нещо. То започва от избора на продуктите за готвене в супермаркета или от собственото ти стопанство. Минава през приготвянето на ястието и начина на сервиране. Накрая стига до общуването между хората на масата", разказва психоложката.

  Според Мария Стефанова да имаш изобилие на масата не означава да се натъпчеш с много храна, а да разполагаш с разнообразни ястия. Не е задължително порциите да са големи. Важно е обаче да има разнообразие от цветове на масата, защото човек възприема храната не само с обонянието и вкуса си. А разнообразие от цветове означава повече плодове и зеленчуци.

  То няма да дойде от консерви и от приготвено набързо нещо в микровълновата печка.

  Грижата за храната е не просто грижа за здравословен начин на живот. Тя показва отношението на човека към другите, но и към самия себе си, смята Мария.

  "Ако някой живее сам, често казва, че няма да готви само за един човек, т.е. само за себе си. А това означава липса на самоуважение", забелязала е психоложката.

  Според нея сред любителите на диети преобладават хората, на които им липсва увереност.

  "Прочел си, че слабите се представят по-добре на събеседване за работа, и започваш да пазиш диета, защото намираш, че си пълен. Това е типичен пример за липса на самоувереност. Когато свършиш диетата, започваш да се чувстваш виновен, че не си на диета - това пак е същото. Дори в някои случаи се стига до страх от храната, което пък води до опасни болести", допълва Мария.

  Тя е категорична, че здравословното хранене не е въпрос на пари, затова не само богатите могат да се хранят добре. Някога например на нивата са носили хляб, лук и истинско масло - евтино, но здравословно.

  "По-добре българска сланина, отколкото генно модифицирана храна. Човек винаги има избор", казва Стефанова.

  Преди това обаче трябва да се научим да управляваме времето си, за да ни стига за ритуала хранене. Така неусетно ще преборим и стреса.

  "Забележете, в историята си българинът никога не е гладувал. Живял е бедно, страдал е под робство, но винаги е намирал начин да използва това, което му е дала природата. И едно от съвременните ни прегрешения е, че загърбваме добрата практика на храненето, какъвто всъщност е християнският кулинарен календар. Той указва кога какво да се яде, като съобразява храната със сезона и осигурява всички необходими за човешкия организъм витамини, минерали и ензими. При това месо се препоръчва под 10 пъти годишно, а когато организмът трябва да се пречисти, идват постите", сочи Мария Стефанова.

  За нея пример за добро хранене, непроменяно с векове, дава средиземноморската кухня - със зехтин и много морски дарове.

  Българинът обаче е с противоречиво поведение - от една страна, обича да хвали своите продукти и традициите си в храненето, но от друга - и да прави компромиси с тях. И най-голямото прегрешение според нея е на професионалните готвачи, които си позволяват да променят рецептите на типично нашенските кебапчета, шопска салата, боб в гърне.

  "Затова аз съм за въвеждането на стандартите не само за хляба, колбасите, лютеницата и бозата, но и за всички храни - стига да следват някогашните рецепти. Така ще върнем старата българска пшеница - лимеца, няма да се отказваме от ръжта и т.н.", разсъждава Мария.

  Храната, която човек предпочита, пък подсказвала за неговия характер и произход.

  "Хората от Северозапада обичат повече лютиви храни и пикантни подправки. Това обяснява защо техният език е по-остър, по-пиперлия. А в моя Казанлъшки край, където си падат повече по сладкото и преобладават тестените продукти, местните са гостоприемни и спокойни", твърди тя.

  Пак в храната е и нейното обяснение за по-сговорчивите планинци - те си осигуряват по-трудно насъщния, трябват им колективни усилия.

  "Ако човек обича прясно мляко, копнее за майчината ласка. Това означава, че той има нужда от закрила", обяснява Стефанова.

  "Баклавата е за сантименталните хора, а ако предпочитате мусака, това означава, че искате да бъдете обичан и обгрижван. Представете си следната картина: вие сте вкъщи, от кухнята, където готвят майка ви и баба ви, ухае на мусака. След малко всички заедно ще седнете на масата и ще си говорите задушевно. Вие сте един обичан човек, вие сте сред най-близките си хора", дава пример Мария.

  "За жената готвенето е всекидневие. Мъжът има други задължения. Затова готви за удоволствие, това е изява на мъжкото му его в най-финия смисъл. При това той влага много повече творчество и търпение в моментите, когато е около печката", обяснява Мария.

2.0/5 6 оценки

Коментари към Мария Стефанова, психолог: По-добре българска сланина, отколкото генно модифицирана храна

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Мария Стефанова, психолог: По-добре българска сланина, отколкото генно модифицирана храна
    www.framar.bg 
    на 01 October 2025 в 18:10
    Коментирайте "Мария Стефанова, психолог: По-добре българска сланина, отколкото генно модифицирана храна"
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Заплаха онлайн: Лекуват ни дийпфейк лекари, създадени с изкуствен интелектЗаплаха онлайн: Лекуват ни дийпфейк лекари, създадени с изкуствен интелект

Заплаха онлайн: Лекуват ни дийпфейк лекари, създадени с изкуствен интелект

от 01 окт 2025г.Прочети повече
FDA одобри очила за забавяне прогресията на късогледството при децаFDA одобри очила за забавяне прогресията на късогледството при деца

FDA одобри очила за забавяне прогресията на късогледството при деца

от 01 окт 2025г.Прочети повече
Джевдет Чакъров: Здравеопазването има нужда от цялостна реформа, а не от мерки на парчеДжевдет Чакъров: Здравеопазването има нужда от цялостна реформа, а не от мерки на парче

Джевдет Чакъров: Здравеопазването има нужда от цялостна реформа, а не от мерки на парче

от 01 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 5 дни, 1 час и 6 мин.

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 14 дни, 4 часа и 6 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от липсата на вода?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ВИТАМИН E спрей 30 мл ОМЕГА ВИТА

ЛИВЕРЕКС МАКС капсули * 60 ГРИЙН АКТИВ

ВИТАВЕА ЖЕЛЕ РОЯЛ капсули 200 мг * 50

ПРОПОЛИСОВА (КЛЕЕВА) ТИНКТУРА 30 мл БИЛБО

БИО - КУЛТ капсули * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТОРВАЗИН ПЛЮС 40 мг/10 мг капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 окт 2025г. в 18:09:19

ИГНАТИА АМАРА 9 СН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 окт 2025г. в 18:07:31

ИГНАТИА АМАРА 30 СН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 окт 2025г. в 18:05:26

ТОРВАЗИН ПЛЮС 40 мг/10 мг капсули * 30

Коментар на: А. от 01 окт 2025г. в 16:39:40

ИГНАТИА АМАРА 9 СН

Коментар на: Ивана от 01 окт 2025г. в 16:17:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival