Начало Здравна медиа Здравни новини Медицинският център към УМБАЛ – Бургас вече разполага със ставен ехограф

Медицинският център към УМБАЛ – Бургас вече разполага със ставен ехограф

Медицинският център към УМБАЛ – Бургас вече разполага със ставен ехограф - изображение

Медицински център „Св. Николай Чудотворец“, който е към УМБАЛ – Бургас, се сдоби с втори клас ехограф за ревматологични изследвания. С него специалистите от съответния кабинет ще могат да правят ставна ехография на пациенти, които страдат от подобен вид заболявания.

Артросонографията е възможност, при която може да се направи ранна диагностика още преди да са започнали да се проявяват обездвижването и сериозните симптоми. Ставната ехография се препоръчва на хора, които имат намалена подвижност, отоци и болки в ставите, обясняват завеждащите ревматологичния кабинет д-р Румяна Христова и д-р Мария Недкова.

Резултатът от този тип изследване е съизмерим с резултатите от ядрено-магнитен резонанс при някои заболявания. Новото оборудване може да послужи и за контрол на инвазивни манипулации като премахване на кисти, за вътреставни и бурсални инжекции.

При прилагането на ставна ехография няма опасност от радиация, изследването е достъпно като цена, има висока резолюция и ставните структури могат да се разглеждат в няколко равнини.

Макар че ревматологичният кабинет в медицинския център работи с направления, НЗОК не покрива стойността на артросонографията.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: gramofona.com
Снимка: burgasinfo.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСпециалистиХранене при...Здравни съветиЗаболявания (МКБ)СнимкиСпортАлт. медицинаИзследванияЛеченияКлинични пътекиЛайфстайлБотаникаЗаведения