Начало Здравна медиа Здравни новини Министър Ананиев: С диалог, а не с протести се решават проблемите

Министър Ананиев: С диалог, а не с протести се решават проблемите

Министър Ананиев: С диалог, а не с протести се решават проблемите - изображение

Предстоящият протест на специалистите по здравни грижи провокира среща в Министерски съвет, в която участие взеха здравният министър, премиерът, представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“ и председателката на БАПЗГ.

Министър Ананиев определи исканията за по-добро заплащане като напълно справедливи, но обясни, върху тях влияние оказват осъществената дейност и степента на натоварване. Той подчерта, че всички заедно трябва да работят за разпределението на допълнителните 30 000 000 лв. и поясни, че очевидно специалистите, особено в малките населени места, не са информирани за тези средства.

Министърът констатира, че проблемите в сектора са трупани от години и могат да бъдат решавани единствено чрез диалог и в спокойна обстановка. Той обясни, че продължават и разговорите затова дали трябва болниците спрат да са търговски дружества.

Д-р Иван Кокалов заяви, че КНСБ не подкрепя протеста, защото е ясно, че с тези 30 000 000 лв. ще бъдат повишени възнагражденията и в общинските, и в областните болници.

И от „Подкрепа“ обявиха, че не участват в организацията на протестните действия. Федералният секретар д-р Николай Кътев все пак каза, че става дума за справедливи искания, но е крайно време управлението на болниците да се съобразява с колективния трудов договор. Той подчерта, че пари се отпускат, но очевидно не стигат до лекари и сестри и този проблем трябва да намери решението си.

Не по-различно беше и мнението на председателката на БАПЗГ Милка Василева, която също отрече Асоциацията да е организатор, защото инициативата за протеста тръгва от „Фейсбук“. „Подкрепяме исканията, но не и протеста. Проблемите се решават не като се излиза на улицата, а като се води диалог“, заяви тя.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: dariknews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитно