Начало Здравна медиа Здравни новини Млад лекар получи Оскар по медицина за уникална операция

Млад лекар получи Оскар по медицина за уникална операция

Млад лекар получи Оскар по медицина за уникална операция - изображение

Оскар по медицина в категорията „Иновации“ бе връчена на младия лекар д-р Станимир Сираков. 32-годишният специалист получи световна известност и признателност с няколко уникални за България операции. Една от значимите интервенции е спасяването на живота на 10-годишно дете – специалистът е достигнал до мозъка на момиченце през артерията на крака.

На церемонията по връчването на Оскари във вторник вечерта бяха отличени общо 14 специалиста, предава Дарик. Тази година „Оскари“ по медицина се присъждаха за постижения от изключителна важност за медицината на български лекари и екипи с цел популяризиране на тяхната практика в страната и чужбина.

Д-р Сираков сподели, че прилага метода от 3 години, като за този период са оперирани 60 деца. Това обаче е първата толкова сложна операция и признанието не е само лично, но и за целия екип на Образна диагностика към Университетската болница "Свети Иван Рилски".

Най-голямото признание и най-прекрасното усещане е да знаеш, че си свършил работата си и си успял да помогнеш на пациент да бъде жив и здрав. Младите лекари трябва повече да се доказваме в България, за да може българските пациенти да имат достъп до тези модерни интервенции в страната. Това няма да налага търсене на помощ в чужбина и заплащане на високи суми за лечение“, коментира д-р Сираков.

10-годишното момиченце, на което специалиста е помогнал, се казва Станимира и страда от хидроцефалия. Диагнозата е поставена преди близо две години, когато детето припада в класната стая. От тогава семейството е изправно пред постоянна житейска борба. Родителите на момичето изразиха огромна благодарност към д-р Сираков и неговият екип.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Sofiapress4.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСнимкиСпециалистиИсторияНормативни актовеЗдравни съветиСтатистически проучванияСоциални грижиЛюбопитноЗаведенияОрганизацииЛичностиВидеоТестовеГеографияАнкети