Начало Здравна медиа Здравни новини Мобилно приложение открива анемия и Паркинсон

Мобилно приложение открива анемия и Паркинсон

Мобилно приложение открива анемия и Паркинсон - изображение

Мобилно приложение открива първите симптоми на анемия и на болестта на Паркинсон. То е наречено meCare, вече е пуснато в употреба и разпознава болестите по снимка и чрез няколко прости теста. Негов автор е студентът от Националния изследователски университет в Нижни Новгород Сергей Блинцов.

За да бъдат открити признаците на Паркинсон, потребителят трябва да премине през няколко теста, сред които да подържи телефона с протегната ръка, да го постави на коляното си и дори да докосне носа си с него, както и да надраска нещо на екрана на смартфона с пръст и да произнесе произволна или предложена от телефона фраза.

Що се отнася до анемията, вероятността да са налице първите признаци на болестта, може да бъде определена чрез анализ на запазените файлове със снимки. Създателят на услугата твърди, че 15 фотоса, направени през последните шест месеца, са напълно достатъчни затова.

Сергей Блинцов обяснява, че на този етап приложението може да диагностицира анемия и болестта на Паркинсон с точност между 87% и 95%. Идеята му е да допълни списъка с болести, чиито първични признаци могат да бъдат идентифицирани.

Консултант по общите медицински въпроси на студента е кандидатът на медицинските науки д-р Алексей Крупко, според когото приложение ще помогне да се види в каква посока трябва да върви лекарят, какви изследвания са нужни и дори при какви специалисти да отиде човекът. Става дума за подпомагане на етапа преди медикът да поеме случая и като всеки скрининг и този е важен, има и смисъл, и значение, убеден е д-р Крупко.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: iz.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниПсихологияСоциални грижиЗдравни проблемиХранене при...Научни публикацииЛюбопитноСнимкиИнтервютаИсторияВидеоАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияСпортКлинични пътекиБотаникаИзследванияФизиологияСпециалисти