Начало Здравна медиа Здравни новини Мъжът, който изгуби ръката си при коронарография, дори не се е нуждаел от изследването

Мъжът, който изгуби ръката си при коронарография, дори не се е нуждаел от изследването

Мъжът, който изгуби ръката си при коронарография, дори не се е нуждаел от изследването - изображение
  42-годишният Милко Михалев от провадийското село Добрина и съпругата му Румяна седят под асмата и се чудят на съдбата си. Мъжът току-що е паркирал с лявата си ръка семейния опел. Професионален шофьор е, не е трудно. Но продължава да изпитва болка от липсата на дясната си китка, на чието място има превръзка.

  Михалев влиза за кардиологично изследване в медицински център "Кардиолайф", а след дни остава без ръка. Наложило се да я ампутират заради усложнения, свързани с кръвоносните съдове. На практика три болници са се грижили за мъжа.

  Съпругата на Милко, Румяна, не спира да повтаря цялата история, която се случва с нея и мъжа й от 8 юли насам. Постепенно почва да разказва и той, сякаш че двамата искат да върнат времето назад. Те още не могат да проумеят, че част от ръката на Милко я няма и че това не е кошмар.

"Как да се чувствам. Аз опела го карам, но съм шофьор на тир, който превозва контейнери на пристанището", проронва мъжът.

  Михалев се почувствал зле и отишъл при д-р Недев в Провадия. Оплаква се от немощ и болки в гърдите. Лекарят го праща да отиде на 8 юли в частната клиника "Кардиолайф" във Варна за коронарография. За манипулацията се плащат 800 лева от здравната каса

  "Като разбрах, че там ще се спи, се отказах, но жената настоя да си направя изследването", разказва Милко. Наложило се да остане в клиниката.

  "Имаше на съседното легло един дядо. Вика на сестрата: Айде, ръката ми изтръпна, няма ли да ме охлабиш? А тя му отговаря, че ще го направи, когато реши", продължава разказа си Милко.

  "И моята дясна ръка бе изтръпнала след превръзката. Обаче си рекох, че щом така му говори, значи и на мен няма да ми обърне внимание.

  Сестрата ме стегна с нещо като лепенки и даже се наклони назад, за да го направи по-здраво. Ръката ми взе да става студена. Обаче минаха 4-5 часа и нагоре, докато тя разхлаби превръзката", спомня си пациентът. Той обаче не е запомнил името на сестрата.

  Когато го изписали, си тръгнал с колата. На два пъти му ставало лошо, гадело му се. Даже спрял на бензиностанцията в Девня да се пооправи.

  "Вкъщи се обадих на д-р Недев, казах му, че пръстите ми изръпват и че ръката ми е студена, сякаш не е моята. Той прати "Спешна помощ" от Провадия. Жена ми после разказва, че през това време съм почнал да буйствам, да говоря несвързано.

  От "Бърза помощ" ми казаха, че ми няма нищо. А то вече са били тръгнали тромби от смазаните от превръзката артерии на китката", разказва Милко.

  "Изобщо не е имало нужда от тази коронарография, казаха после други лекари. Първо се правят други изследвания и се дават лекарства, чак най-накрая трябва да е тя - да се види дали има запушване. Мъжа ми са го изписали, без да мине лекар на визитация. Може би защото беше събота. И какъв е този доктор, който е извършил изследването, а му няма подписа в епикризата на клиниката? Милко е имал нисък хемоглобин заради хемороидите, затова е бил отпаднал", гневи се съпругата му Румяна.

  Според д-р Румен Цветков, началник-отделение в "Кардиолайф", обаче пациентът е бил прегледан, преди да го изпишат (какво още казва за случая - виж долу).

  Впоследствие Михалев е изпратен от медицинския център "Кардиолайф" в спешния център на болница "Св. Анна" във Варна.

  "Там ми казаха, че ръката е можело да се спаси до 24 часа, а вече са минали 48 и било късно", добавя Румяна. В "Света Анна" правят на Милко 4 съдови операции.

  "Ръката ми обаче се запушваше постоянно с тромби и лекарите ми казаха, че вече се налага ампутация", добавя Милко.

  Румяна показва медицинските документи от операциите на д-р Дончев и доц. Княжев в съдовата хирургия. "Поне да бяха ни казали, че не могат да направят нищо. Не успяха да му прелеят кръв, мъжът ми не я приемаше. Караха го половин час да топли банката с кръв под мишница", споделя тя.

  "Опитахме се да спасим човека, но случаят беше безнадежден. Предупредили сме и близките, че нищо повече не може да се направи и се налага ампутация", каза доц. Виктор Княжев, завеждащ Клиниката по съдова хирургия в болница "Св. Анна"(виж карето).

  В столичната болница "Токуда" правят пета операция, за да спасят ръката на Милко. След като и тя се оказва неуспешна, я режат.

  Семейството има двама синове - Милко и Лефтер, ученици в гимназията по електротехника във Варна. "Нямаше как да им кажа, че татко е добре, но е без ръка. Питат ме непрекъснато ще може ли да работи, дали ще могат да учат", казва през сълзи Румяна.

  Семейството няма откъде да намери 20 000 лева за протеза, която издържа 4 години и трябва пак да се смени. Държавата поема само 2000 лева от тази цена.

  "Лошото е, че с такава протеза у нас отнемат категориите на шофьорите. Вземаше 1000 лв. заплата, не знаем как ще я караме занапред", обяснява съпругата.

  "Сега разчитам на приятели за това-онова. Ама мога ли вечно да ги моля. Кой ще ми гледа градината и стопанството", чуди се Милко.

  "Тъкмо си купи резачка за дърва и фреза, тъй ще останат непокътнати", добавя жена му.

  Според лекари случаят бил безнадежден

  "Ние нямаме нито капчица вина. Опитахме се да спасим човека, но случаят беше безнадежден. Предупредили сме и близките, че нищо повече не може да се направи и се налага ампутация."

  Това каза доц. Виктор Княжев, завеждащ Клиниката по съдова хирургия в болница "Св. Анна", където Милко Михалев е бил приет след изследванията в "Кардиолайф".

  Светило в съдовата хирургия, доцентът смята, че е направено всичко възможно, за да бъде спасена ръката на Михалев. Той е участвал и в 4-те операции, направени в Клиниката по съдова хирургия.

  Хирурзите са се обърнали и към колеги от варненската кардиология.

  "При нас е направен консулт, но се установи, че проблемът е съдов и нашите кардиолози няма с какво да се намесят", каза Живко Колев, административен директор на частната кардиология.

  Доц. Виктор Княжев от "Св. Анна" смята, че случаят подлежи не само на вътрешни проверки в отделните болници.

  "Самият аз прегледах още веднъж документацията и съм категоричен, че при нас грешка няма. Не мога да коментирам действията на колегите от болница "Кардиолайф", подчертава медикът.

  Вътрешна проверка е показала, че коронарографията е извършена по всички правила в СБАЛК "Кардиолайф" във Варна, твърдят оттам.

  "Пациентът е изписан, следкато е бил прегледан. Откъде излезе тази информация, че бинтовете били много пристегнати? При нас има стандарти за пристягане на бинтовете", казва д-р Румен Цветков, началник- отделение в болницата.

  За него не е ясно защо Милко Михалев е търсил помощ и е бил лекуван в още 3 болници по-късно. Д-р Цветков също отказа да коментира как са действали колегите му в другите болници.

  "Нямам цялостна картина как се е развило заболяването. Има случаи, при които медицината е безсилна", каза д-р Румен Цветков.

За Framar.bg:

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА