Начало Здравна медиа Здравни новини Мъж оцеля, след като прекара 12 часа при -20°C и с телесна температура 18°C

Мъж оцеля, след като прекара 12 часа при -20°C и с телесна температура 18°C

Мъж оцеля, след като прекара 12 часа при -20°C и с телесна температура 18°C - изображение

25-годишен мъж от САЩ, попаднал в пряспа и замръзнал за часове, бил върнат към живота от лекари, след като първоначално е считан за мъртъв.

Джъстин Смит бил леденостуден на допир и парамедиците са категорични, че той е изпаднал в тежка хипотермия. След последен опит на лекарите да подновят сърдечната му дейност, той е спасен, въпреки невъзможните си от медицинска гледна точка шансове.

През февруари м.г. Смит е открит да лежи на -20 градуса в продължение на 12 часа край път. Дошлият съдебен лекар не открива пулс, а температурата на тялото му не е установена дори с дигитален термометър. Младият мъж е откаран с хеликоптер до болница "Lehigh Valley", където опитват да го затоплят и да подновят сърдечните функции, използвайки кардиопулмонална реанимация, но безуспешно.

Д-р Джералд Колман решава да опита върху Смит калиев тест. Калият е от жизненоважно значение за комуникацията между нервите и мускулите, включително и в сърцето. С помощта на техника, наречена екстракорпорална мембранна оксигенация, топла и богата на кислород кръв е пусната към сърцето на Смит и към останалите части на тялото му. Чудото става и спрялото сърце на премръзналия младеж отново започва да бие.

Той се събужда от комата, а няколко месеца по-късно е напълно здрав човек, с изключение на загубата на пръстите на краката си и малките пръсти на ръцете.

Лекарите са категорични, че никой човек не би издържал при телесна температура от 18 градуса и липса на пулс 12 часа. Тайната на оцеляването му се крие в способността на организма да забавя метаболизма си. Това значи, че при по-ниски температури клетките на тялото изискват по-малко кислород и сърдечната честота се забавя, за да пести енергия. Смит е най-сериозният случай на хипотермия, познат на медицинската наука, а учените все още се чудят как мозъкът му е напълно незасегнат.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ТестовеНовиниХранене при...Здравни съветиСпортФизиологияКлинични пътекиАлт. медицинаЛайфстайлИсторияПсихологияЛюбопитноСнимки