Начало Здравна медиа Здравни новини Над 100 продукта с фипронил са засечени в Германия

Над 100 продукта с фипронил са засечени в Германия

Над 100 продукта с фипронил са засечени в Германия - изображение

Тревогата с повишени нива на фипронил в яйцата се отрази на цяла Европа в края на лятото. Изследванията в тази посока обаче продължават. Мащабно изследване на германското Министерство на земеделието и храните е засякло над 100 продукта, съдържащи фипронил, предава Suddeutsche Zeitung.

Изданието твърди, че разследването все още продължава. Според предварителната информация са проверени 473 продукта, от които 103 със съдържание на фипронил. От тези положителни проби в 25% съдържанието на отровното вещество е над максималната приета доза - над 0,05 милиграма на килограм.

Специалистите припомнят, че опасна за здравето е доза над 0,72 милиграма на килограм. За сега обаче не се посочват точните стойности сред продуктите с фипронил над горна граница.

Друг сериозен проблем е големият обхват на разпространение на продуктите. Фипронил е засечен в доста различни продукти, съдържащи яйца - ликьори, печива, тестени изделия. Все още не е изнесен списък на отделните продукти с производител, защото изследванията продължават.

Германската провинция Северен Рейн-Вестфалия реагира още през август, когато избухна скандалът с фипронила, като преустанови от търговската мрежа над 900 000 яйца с повишено количество фипронил. Още тогава здравните власти обявиха, че откритото количество не е в голяма концентрация и не представлява заплаха за здравето на хората.

В България също се задържаха яйца и продукти със съдържание на отровното вещество. Проверките стартираха след паниката в Германия и в Холандия. От Българската агенция по храните (БАБХ) съобщиха, че масови проверки се извършват при подаден сигнал за възможна нередност от ЕС. Според закона в страната фипронилът е забранен за ползване относно животни, чиито продукти се консумират, затова няма практика да се изследва при редовни тестове.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: chinabusinessopen.com


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиИсторияЛайфстайлЛюбопитноСпортСоциални грижиГеографияПроизводителиХрани и ястияЗдравни съветиРецептиАнкетиВидеоХранене при...ДиетиАлт. медицина