Начало Здравна медиа Здравни новини Вече има и български яйца с фипронил

Вече има и български яйца с фипронил

Вече има и български яйца с фипронил - изображение

На извънредна пресконференция от Министерството на земеделието, храните и горите обявиха, че е открит фипронил в български яйца. Количеството на опасното вещество е под застрашаващите живота равнища, но е над допустимите нива.

От БАБХ заявиха, че замърсените яйца са открити в един пакетиращ склад и три птицеферми, всички са затворени, а яйцата са под възбрана за продажба. Но има малки количества, които все още са на пазара. Снабдявани са предимно търговски обекти в София и околността.

Властите предупреждават потребителите да не консумират яйца, произведени от Консорциум "Агробизнес" АД с ферми с номера 3BG04001 и 1BG04001 и "Агроинвест продукт" ООД ферма с номер 3BG04003. Понеже не може да се докаже кои партиди от кои фирми са, затова са спрени и на трите продуктите.

В момента институциите се опитват да разберат по какъв начин са били заразени яйцата. Тъй като нарушенията на фирмите са сериозни, от БАБХ ще сезират прокуратурата. Предполага се, че е третирано с препарат, съдържащ фипронил, което е забранено.

Досега няма пострадал човек в Европа или у нас от консумация на заразени с пестицида яйца откакто избухна скандала преди няколко месеца. Счита се, че няма опасност за здравето и живота на хората, но е препоръчително да не се ядат подобни продукти.

Преди да бъдат открити български яйца с вредния пестицид, от БАБХ спряха пратки от Германия със заразен яйчен прах. Веществото се използва за третиране срещу бълхи, кърлежи и други паразити. Може да навреди на бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза, когато попадне в организма.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: village-bakery.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛайфстайлВидеоЛюбопитноХранене при...АнкетиДиетиСнимкиАлт. медицина