Начало Здравна медиа Здравни новини Над 1,5 милиона са замърсените с фипронил яйца, проверките продължават

Над 1,5 милиона са замърсените с фипронил яйца, проверките продължават

Над 1,5 милиона са замърсените с фипронил яйца, проверките продължават - изображение

Фипронилът е забранен и никога не е бил параметър на лабораторни изследвания. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов в интервю пред bTV.

Той поясни, че фипронилът е забранен за използване при продуктивни животни и всеки знае за тази забрана. В Холандия и Белгия е бил използван за подсилване на други препарати, тъй като препаратът има своите качества.

Досега са установени 1,5 милиона яйца с фипронил, а всички кокошки носачки на възраст над 35 седмици, при които е използван препарата от фермите, ще бъдат унищожени. Всеки ден кокошките снасят нови 150 хиляди яйца, които също ще бъдат унищожени.

Възбранените яйца са били основно за българския пазар. Малка част около 7000 от тях са били предвидени за Кипър.

По думите на Порожанов проверките ще продължат до края на годината. В складовете на фермата са установени 17 петлитрови туби с 2% активно вещество фипронил. С тях са третирани плочките предните плочки на фермата. При две фирми обаче кокошките са на свободно гледане, а не клетково и вероятността от заразяване е на налице. Все още се чака докладът от последните изследвания на яйцата, взети миналата седмица от различни партиди на фермите в Поликраище.

Земеделският министър поясни, че опасността за човека е минимална. При 70 кг. телесна маса, човек би следвало да изконсумира близо 80 яйца и то в рамките на седмица, за да се регистрира натравяне.

Порожанов уточни, че в сайта на министерството ще бъде публикувана подробна информация от възможността на замърсяване при хранене и предприетите мерки.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Recepty.cz5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиРецептиХрани и ястияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноХранене при...ВидеоАнкетиДиетиАлт. медицина