Начало Здравна медиа Здравни новини Над 900 са заразените от ебола в Конго до момента

Над 900 са заразените от ебола в Конго до момента

Над 900 са заразените от ебола в Конго до момента - изображение

От СЗО информират, че осем месеца след началото на епидемията от ебола в Демократичната република Конго броят на заразените надхвърля 900 души. За съжаление почти 600 загубиха живота си.

От откриването на огнището до момента СЗО е изпратила в провинция Северно Киву, където този път бе локализирано огнището на заразата, 700 служители, сред които лекари, епидемиолози, медицински сестри, лаборанти и много други специалисти. Всички те полагат грижи, лекуват, ваксинират и информират жителите на провинцията, но още организират и координират действията, насочени към овладяване на ситуацията и недопускане на разрастването на епидемията.

Специалистите са категорични, че своевременното лечение, още при най-ранните признаци на болестта, е ключов фактор за добрия изход.

Центровете за лечение на ебола осигуряват 350 легла.

ваксинират срещу ебола

До момента в страната са ваксинирани над 88 000 души. Ваксинацията е най-важният инструмент за противодействие на ебола.

Важно е обаче и хората да бъдат информира и затова обучителни екипи, които са съставени от местни служители и доброволци, са постоянно сред жителите на страната. За 8 месеца те са разговаряли с хиляди конгоански семейства в засегнатите от епидемията области. Основата цел е да повишат осведомеността за болестта, начините на предпазване и търсенето на помощ при нужда.

доброволци информират за заразата

Равносметката на СЗО показва още, че над 400 души са лекувани с новите медикаменти за ебола. Новите терапевтици, които се дават на заразените, са част от клинично изпитване, което е първото по рода си и е важна стъпка към намирането на ефективно лечение за ебола. Всички, които са пожелали да станат част от изследването, предоставят информация, която ще помогне да изследователи и лекари да разберат как терапевтиците действат на възстановяването на болните.

И още за периода от август 2018-а, когато избухна заразата, до сега са ваксинирани над 28 000 здравни работници в Конго. Те са на първа линия и са най-уязвими. Имунизирани са още и над 4000 здравни работници в Уганда и над 900 в Южен Судан.

Подготвени да реагират са още гранични и други служителите както от Конго, така и от съседните страни.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус отново изрази своята огромна благодарност и признателност към всички, които са на първа фронтова линия и работят без да щадят силите си. „Нищо не е в състояние да сломи духа на здравните работници. Нито заразата, нито нападенията и стрелбата. Те са винаги на поста си“, казва д-р Тедрос Гебрейесус.

Независимо от напредъка все още има проблеми. Един от тях е финансирането, което е недостатъчно за мащаба на заразата, нуждите и особено усложнената ситуация. Неотдавна отново бяха атакувани центрове за лечение. Въоръжените групи не само поставят в риск живота на хората, но и помагат за разпространението на болестта.

За защита на лечебните центрове и пациентите от СЗО поискаха допълнителна подкрепа от ООН и местната полиция, която им беше предоставена.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияИсторияЛюбопитноМикробиологияЛайфстайл