Начало Здравна медиа Здравни новини Най-лабилни и най-ниско устойчиви са българите, които живеят със своите родители

Най-лабилни и най-ниско устойчиви са българите, които живеят със своите родители

Най-лабилни и най-ниско устойчиви са българите, които живеят със своите родители - изображение

При семейните българи нивото на тревожност е най-високо, същевременно обаче те са най-устойчиви на стрес, заяви психологът Ани Владимирова, цитирайки данни от националния стрес тест за степента на тревожност при българите.

Данните показват още, че най-лабилни и най-ниско устойчиви са хората, които живеят със своите родители.

"На пръв поглед се създава впечатление, че тези хора са се уредили чудесно, като един паразит на гърба на някой друг, който да го води. В същото време обаче те имат много реална представа, че са зависими и при загубата на тази ракета-носител ще изпаднат в изключително критична ситуация", обясни Ани Владимирова.

Хората, които живеят сами, са устойчиви и с по-ниски нива на тревожност. Това са хора, които са поели отговорността да се справят сами, хора, които знаят, че не могат да разчитат на някой друг, затова са достатъчно мобилизирани.

По-малко тревожни и по-високо устойчиви са хората с висше образование, с падането на образователния ценз обаче показателите се променят, показва проучването.

Препоръката на специалистите за понижаване на тревожността и увеличаване на устойчивостта е както физическата активност, така и храненето, приемът на магнезий и самоусъвършенстване.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛюбопитноСпортНовиниЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаАлт. медицинаЛеченияСнимкиТестовеХранене при...Социални грижи