Начало Здравна медиа Здравни новини Много малка част от населението на възраст между 11 и 38 години е психически здраво

Много малка част от населението на възраст между 11 и 38 години е психически здраво

Много малка част от населението на възраст между 11 и 38 години е психически здраво - изображение

Много малка част от населението на възраст между 11 и 38 години е психически здраво, е посочено в статия на Journal of Abnormal Psychology, позоваваща се на изследване, включващо анализ на данни за хора, родени между април 1972 г. и март 1973 г. в Дънидин, Нова Зеландия.

Едва 171 от 988 души не са изпитвали депресия, тревожно разстройство или друго психично заболявания от края на детските си години до средна възраст. Половината от останалите са преживели временно психическо разстройство или са страдали от депресия, тревожност или състояния, свързани с употреба на наркотични вещества до настъпване на средна възраст.

Останалите 408 лица са преживели веднъж и повече психични разстройства с продължителност няколко години. Сред диагнозите им са и тежки заболявания като биполярно разстройство.

В периода на наблюдение общото здравословно състояние и поведението на всеки от участниците са били оценявани 13 пъти - от раждането до навършване на 38 години, а 8 пъти между 11 и 38 години е оценявано психичното им здраве.

Настоящите данни са в пълно противоречие с резултати от по-стари изследвания, според които, ако даден човек израсне в семейство с добро финансово състояние, интелигентен и в задоволително физическо здраве, е по-малко вероятно той да развие психично заболяване в по-късен етап от живота си.

Според изследователите, ако човек рядко изразява негативни емоции, има стабилен приятелски кръг и умее да се владее, то неговото психично здраве остава незасегнато дори и в най-ранна възраст. С добро психично здраве могат да се похвалят и хора, в чието семейство няма такива, които са страдали от психични разстройства.

По-стабилни психически в зряла възраст са хората с добро образование, хубава работа и добри взаимоотношения. Според изследването хората, които са удовлетворени от живота си много по-рядко развиват депресия и тревожност, в сравнение с тези, които не са доволни от постигнатото.

Учените обаче продължават да работят над дилемата до каква степен депресията е генетично заболяване и кога причина за развитието й се дължи на фактори като работа, среда и удовлетвореност от живота.

Снимка: ChurchLeaders.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлТестовеНовиниБотаникаАлт. медицинаСпортСнимкиСоциални грижиХранене при...ВидеоАнкетиЗдравни проблемиИзследвания