Начало Здравна медиа Здравни новини Наночастици могат да установят дали е успешна химиотерапията само за 8 часа

Наночастици могат да установят дали е успешна химиотерапията само за 8 часа

Наночастици могат да установят дали е успешна химиотерапията само за 8 часа  - изображение

Наночастици могат да установят дали е успешна химиотерапията само 8 часа след началото на процедурата за лечение на рак.

Новата разработка е на учени от харвардската болница "Бригам енд уиминс".

"Наночастиците са заредени с лекарствени вещества и флуоресцират в зелено, когато засегнатите от рака клетки започнат да умират. По този начин може да се определи кои тумори са устойчиви към лечението и кои се поддават на терапия много по-рано в сравнение с другите методи", обясняват учените.

При смъртта на клетките участва ензимът Каспаза. При неговото активиране наночастиците започват да светят в зелено, благодарение на което изследователите могат да проверят дали наночастиците различават устойчивите от разрушаващите се ракови клетки.

Противораковото лекарство, с което са заредени наночастиците, усилва флуоресценцията с до 400 процента в сравнение с клетките, които не са били подложени на действието му.

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияИсторияЛичностиОткритияНормативни актовеГеографияСнимкиСпециалистиВидеоЗдравни съветиЛайфстайлКлинични пътекиБотаникаИзследванияЗаведенияПатологияАлт. медицинаХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииСоциални грижиТестовеОбразованиеПроизводителиСпорт