Натуралните сокове у нас - от концентрат на прах
У нас няма внос на плодове, които да се преработват, а направо на концентрати. Сухото вещество в тях често достига 70 %, което ги прави почти прахообразни. От Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България обясниха, че всички витамини се запазват, тъй като водата от плодовете се извлича на по-ниска температура.
Прахообразните концентрати се разреждат и бутилифат от българските произмодители. На нашия пазар има само един натурален сок, произведен изцяло в България, това е сокът от арония, която се отглежда в страната. Дори така разпространеният сок от моркови се прави от полски концентрат.
Според Милчо Бошев, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, в плодовите сокове не може да има консерванти. "Те са асептични продукти, така че при тях не е разрешено да се влагат консерванти", обясни той. По думите му на някой сокове умишлено е написано, че не съдържат консерванти и оцветители, тъй като това е „станало мода". Изискването за това е записано в наредба за изискванията към напитките от плодове.
Суровината за направата на натурален портокалов сок у нас се внася от Бразилия, Кипър, Израел, Турция и др.
Спорове има по отношението на добавената захар в нектарите, коментира още Бошев. По думите му след промяна на европейското законодателство, добавянето на захар в нектарите ще бъде забранено и дори няма да се посочва на етикета.
Коментари към Натуралните сокове у нас - от концентрат на прах