Начало Здравна медиа Здравни новини На всяко четвърто дете му липсва зъб, на възрастните – до 17

На всяко четвърто дете му липсва зъб, на възрастните – до 17

На всяко четвърто дете му липсва зъб, на възрастните – до 17 - изображение

По данни на Българския зъболекарски съюз всяко четвърто дете в страната има поне един изваден зъб до 18-годишна възраст. На младите хора между 20 и 22 години им липсват поне два, а на навършилите 60 г. българи – 17.

Според специалистите това е един вид инвалидизиране и се затвърждава мнението, че се влошава стоматологичното състояние на сънародниците ни. Зъболекарите препоръчват да се обръща повече внимание на профилактиката, която спестява много повече пари после при лечението.

Стоматолозите предупреждават, че достъпът до зъболекарска помощ е един от най-сериозните. От 2000 г. насам няма държавна, общинска или ведомствена дентална практика. Петте най-големи български градове – София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Бургас, са съсредоточили две трети от стоматологичните практики, докато има райони, в които няма нито един подобен специалист и хората не могат да отидат на преглед.

В контекста на днешния Световен ден на оралното здраве, от Съюза съобщават, че единственият принос на държавата по отношение на превенцията и грижата за денталното здраве е Националната профилактична програма за деца.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: legeart-dental.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлНовиниСнимкиЗдравни съветиПсихологияРецептиСпортЛюбопитноАлтернативна медицинаИнтервютаХранене при...ОрганизацииОбразованиеСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияСпециалистиАнкетиМедицински изследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника