Начало Здравна медиа Здравни новини Зъболекарите смятат средствата за дентални дейности за недостатъчни

Зъболекарите смятат средствата за дентални дейности за недостатъчни

Зъболекарите смятат средствата за дентални дейности за недостатъчни - изображение

Мнението на българските зъболекари е, че средствата за дентални дейности не са достатъчни и сегашните две клинични пътеки са много малко. От съсловното сдружение предлагат да се обмисли варианта за натрупване на неизползваните годишни суми, които пациентът да може да ползва при нужда.

Денталните специалисти не са съгласни и с цената на метало-керамичната пломба, чиято средна стойност сега е 150 лв. Според тях не се отчита инвестицията в апаратура, обучение и качество на услугата. Относно двете клинични пътеки, които сега са отпуснати за дентални дейности, зъболекарите се обосновават с нуждата от още с факта, че младите хора се нуждаят и от други услуги, освен от вадене на зъб и пломба.

Статистиката показва, че зъболекарите в страната са повече от необходимото, на един се падат 800 пациенти. За сравнение в Австрия са два пъти по-малко. Д-р Георги Цалов от Сдружението на българските зъболекари обвинява държавата, че не насърчава запазването на зъби при здравноосигурените пациенти, а напротив – насърчава тяхната загуба. По негови думи представителите, които всяка година преговарят с НЗОК за Рамковия договор за дентални дейности, всъщност нямат сключен контракт и не работят с нея.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиСпециалистиКлинични пътекиНормативни актове