Начало Здравна медиа Здравни новини На места зъболекарите в страната са прекалено много, другаде недостигат

На места зъболекарите в страната са прекалено много, другаде недостигат

На места зъболекарите в страната са прекалено много, другаде недостигат - изображение

В България има непропорционално разпределение на денталните специалисти, обявиха от Българския зъболекарски съюз (БЗС). На места те са над средното равнище за ЕС като брой на глава на населението, докато на други има липса или дефицит от зъболекари.

В областите Добрич, Разград, Търговище и Шумен има недостиг на дентални специалисти, а в двата най-големи града в страната – Пловдив и София – практиките са изключително много и един зъболекар обслужва едва 300 пациенти. Нормата в ЕС е 1200 души на един дентист.

На пресконференция, посветена на предстоящия Световен ден на оралното здраве – 20 март, от БЗС обявиха, че като цяло в страната броят на зъболекарите е по-голям от необходимия за населението. Средно на един специалист се падат 800 пациенти, като само в Гърция дентистите са повече в сравнение с останалите държави в ЕС.

От БЗС предлагат в общините, където няма достатъчно или изобщо липсват дентални специалисти, местните администрации да оборудват подходящи помещения и в тях да идват периодично зъболекари от други градове. До този момент обаче никоя община не е приела да направи тази стъпка.

В България работят 9200 зъболекари, но всички са в частния сектор и изпълняват много малко от дейностите, които са платени от НЗОК. По тази причина услугите им са много често непосилни за една част от българите, казва председателят на съюза д-р Николай Шарков.

Световната дентална федерация направи анкета в няколко държави като Австралия, Египет, Великобритания, Филипините, САЩ, Франция, Китай, Мароко и Аржентина, чиито резултати показват, че едва 13% от родителите са посетили с детето си зъболекар след появата на първото зъбче. Препоръката на специалистите е именно тогава да започнат прегледите при дентист, но 20% от майките и бащите никога не са водили синовете и дъщерите си на профилактичен преглед.

Зъболекарите се сблъскват с още един проблем освен хигиената на устната кухина в детско-юношеската възраст. Зачестяват травмите при деца в лицево-челюстната област заради спортуване, особено при бойните спортове. Затова е необходимо носенето на протектори за зъби, които да предпазват от счупване на зъби и други поражения.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: dreamstop.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиКлинични пътекиЛеченияБотаника