Начало Здравна медиа Здравни новини EС предприема действия да сведе до минимум недостига на лекарства

EС предприема действия да сведе до минимум недостига на лекарства

EС предприема действия да сведе до минимум недостига на лекарства - изображение

Специализираната работна група, създадена от Европейската агенция по лекарствата и представителите на еврокомисията и национални институции, за да решава проблемите с доставката на лекарства и избягването на недостига им, публикува работната си програма за следващите две години.
Специалистите ще търсят начини, чрез които да сведат до минимум смущенията в доставките и да избегнат недостига на медикаменти.

Ще бъдат разработени стратегии за по-добра превенция и управление на недостига, причинен от проблеми по веригата на доставките. Предстоят промени и в разрешителните за употреба. Ще бъдат насърчавани добрите практики в сектора и ще се подобри обмена на информация за тях между регулаторните органи в ЕС. Не на последно място ще бъдат насърчавани сътрудничеството между страните и постоянният диалог и комуникация. Начин за преодоляването на проблема са и по-дългите предупредителни периоди, когато даден медикамент се изтегля от аптечната мрежа, но и по-бързото одобрение за генерици и биоподобни продукти.

Осигуряването на медикаменти е проблем, който се появява във всички страни, а причините за него са от спирането на производство до по-голямо търсене.

Работната група ще организира семинар през месец ноември, за да събере мненията на всички по темата и да ги включи в подготвяните текстове. Затова са поканени пациенти, потребители, здравни специалисти, учени, производители, търговци на едро, дистрибутори и регулаторните органи.

От ЕМА смятат, че им предстои сериозна работа и по отношение на оттеглянето на Великобритания от ЕС и затова специализираната група трябва да намали рисковете и осигури платформа за координиране на действията между държавите.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ema.europa.eu
Снимка: digitalcongo.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияЛюбопитноКлинични пътекиБотаникаСнимкиНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиАнкетиПроизводителиОрганизацииИсторияАптекиЛайфстайлРецептиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография