Начало Здравна медиа Здравни новини Възможно е преодоляването на недостига на лекарства с паралелен внос

Възможно е преодоляването на недостига на лекарства с паралелен внос

Възможно е преодоляването на недостига на лекарства с паралелен внос - изображение

За последните 4 години от българския пазар са изтеглени 1512 лекарства, като причината за това е временно или трайно спрян внос или дерегистрирани медикаменти, първовносителите на които са пожелали да бъдат изтрити техните досиета. В 62 на сто от случаите става въпрос именно за такива ситуации, които водят до недостиг на лекарства.

Тези данни бяха изнесени на работна среща на Федерация „Български пациентски форум“ и на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, която се проведе в Пампорово. Боряна Маринкова, председател на Асоциацията, коментира, че лекарите не спират да изписват тези медикаменти, а пациентите не могат да ги открият на нашия пазар, защото те не са налични.

Според Маринкова паралелният внос може да е в помощ в решаването на проблема с недостига на лекарства. Чрез системата за следене на наличностите може да се създаде законов механизъм, който да въведе проактивни мерки. По нейните думи когато не достига даден медикамент, е нужно не само той да попадне в списъка за забрана за износ, а да се стартира и негов бърз паралелен внос, откъдето е необходимо.

През 2017 г. 327 лекарства били дерегистрирани, като нито едно от тях не е имало проблем с лекарствената безопасност. По този въпрос Маринкова изрази мнение, че не е лоша идея в Закона за лекарствата да се направят поправки, които да разрешават паралелен внос на дерегистрирани медикаменти, които не са изтеглени от нашата страна заради проблеми с безопасността.

За да не усетят пациентите остро липсата на даден медикамент, е напълно възможно в рамките на 3 седмици да бъде доставено той чрез паралелен внос. След получаването на сигнал, че лекарството го няма на пазара и след изпълнението на всички регулаторни изисквания това е съвсем разумен срок според председателката на Асоциацията.

Статистиката на Федерация „Български пациентски форум“ показва, че на платформата за лекарствена наличност през изминалите 6 месеца са подадени 400 сигнала за 274 лекарства. Повече от 85 на сто от тях са пуснати от пациенти или техни близки, по-малко са от медиите или от НЗОК.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: bnr.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияЛюбопитноКлинични пътекиБотаникаСнимкиНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиАнкетиПроизводителиОрганизацииИсторияАптекиЛайфстайлРецептиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография