Начало Здравна медиа Здравни новини Във Великобритания се опасяват от недостиг на лекарства заради Брекзит

Във Великобритания се опасяват от недостиг на лекарства заради Брекзит

Във Великобритания се опасяват от недостиг на лекарства заради Брекзит - изображение

Британското правителство призова фармацевтичната индустрия в страната да предвиди допълнителни 6 седмици за запаси от лекарства, за да се справи с потенциалното прекъсване на доставките. То може да настъпи в случай на непостигнато споразумение по отношение на Брекзит.

В официални писма кабинетът поиска от компаниите „да гарантират, че имат най-малко шест седмици допълнителни доставки в Обединеното кралство над обичайните оперативни буферни запаси до 29 март 2019 г.“ Силно регулираният сектор на лекарствата е един от най-уязвимите от решението на Великобритания да напусне ЕС. Има голяма несигурност как ще функционира надзорът в случай на рязък изход догодина. Това доведе до опасения за недостиг на медикаменти и някои от компаниите като АстраЗенека, Санофи и Новартис заявиха, че планират да увеличат запасите в Обединеното кралство.

В опит да ограничи бъдещите проблеми, правителството заяви, че ще предприеме прагматичен подход към мониторинга на лекарства като признае и използва продукти, които са лицензирани и тествани в Европейския съюз.

„Трябва да сме наясно, че сценарият „несделка“ не е в интерес на пациентите. И Европейската комисия, и Великобритания трябва бързо да се споразумеят за условията на оттеглянето и за бъдещите отношения, основаващи се на сътрудничество за защита на общественото здраве, за контрол на инфекциозните болести и за управление на безопасността на медикаментите“, казва Майк Томпсън, главен изпълнителен директор на Асоциацията на британската фармацевтична индустрия.

Данните показват, че повече от 2600 лекарства се произвеждат във Великобритания и достигат до 45 млн. пациенти от другите европейски държави, които ги получават всеки месец, докато 37 млн. се внасят в Обединеното кралство.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: promises.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияЛюбопитноКлинични пътекиБотаникаСнимкиАнкетиНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиПроизводителиИсторияОрганизацииАптекиЛайфстайлРецептиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеография