Начало Здравна медиа Здравни новини Необходима е промяна в законодателството, за да се правят трансплантации на матка у нас

Необходима е промяна в законодателството, за да се правят трансплантации на матка у нас

Необходима е промяна в законодателството, за да се правят трансплантации на матка у нас - изображение

Български специалисти по репродуктивна медицина се обръщат към законодателя с искане да се въведе промяна, която да позволява трансплантацията на матка в нашата страна. В момента в България е разрешено даряване на чифтни органи или на част от самовъзстановяващ се орган от жив донор. На практика присаждането на матка от жив донор не е разрешено у нас.

По този повод от болница „Надежда“ канят проф. Матс Бранстрьом, който е бил част от екип, трансплантирал детеродния орган на 9 жени в шведския университет „Гьотеборг“. При 7 от тях операцията била успешна, а 6 родили.

В нашата страна не се води официална статистика колко жени без матка в репродуктивна възраст искат да станат майки. Причината да са без детероден орган може да бъде вродена аномалия или вследствие заболяване. Д-р Георги Стаменов от болница „Надежда“ споделя, че вярва в процедурата и че екипът в лечебното заведение вече е готов за тази стъпка.

Първото бебе в света, което се ражда от трансплантирана матка, се появява на бял свят през 2014 г. в Швеция. Майката е над 30-те и зачева година след присаждането на детероден орган от жив донор на 61-годишна възраст. Донорите трябва да отговарят на строги критерии, сред които да не са повече от 4 години в менопауза, да имат поне едно живородено дете, както и да нямат повече от едно цезарово сечение.

Сега екипът на проф. Бранстрьом работи върху 10 случая на жени, на които вече са трансплантирани матки. Оповестена е и първата настъпила бременност сред тях. До този момент в света са родени 14 бебета, появили се на бял свят след успешни присаждания на детеродния орган.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноПатологияИсторияСнимкиЛеченияЛайфстайлОрганизацииСпортНормативни актовеИзследванияХранене при...Здравни проблемиАлт. медицинаВидеоФизиологияЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаСпециалисти