Начало Здравна медиа Здравни новини За първи път направиха трансплантация на матка между еднояйчни близначки

За първи път направиха трансплантация на матка между еднояйчни близначки

За първи път направиха трансплантация на матка между еднояйчни близначки - изображение

В Сърбия за първи път в света трансплантираха матка от еднояйчна близначка на сестра й. Жените са на 37 години, като тази, която е влязла в ролята на донор, има 3 деца и е решила да помогне на сестра си, дарявайки й органа си. Втората близначка е родена без матка и сега ще има възможност да има собствено потомство.

Повече от десет часа е продължила операцията, която е извършена от екип от чуждестранни лекари от Швеция, “Харвард“ и Израел и хирурзи от Университетската детска клиника в Белград. Сестрите няма да бъдат принудени да се подлагат на никакви имуносупресивни терапии, каквито се правят при пациентите, за да не отхвърлят органа, който им е трансплантиран, заради това, че са едноячни близначки.

Преди операцията е направено ин витро и са замразени 13 ембриона. Жената с присадената матка ще може да се подложи на процедура по ембриотрансфер шест месеца след трансплантацията.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: upload.wikimedia.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияПатологияСнимкиЛеченияСпортНормативни актовеОрганизацииМедицински изследванияСпециалистиЗаведенияЗдравни проблемиХранене при...ВидеоЗдравни съветиАлтернативна медицинаФизиологияКлинични пътекиБотаника