Начало Здравна медиа Здравни новини Прецедент в САЩ: Жена с трансплантирана матка роди здраво бебе

Прецедент в САЩ: Жена с трансплантирана матка роди здраво бебе

Прецедент в САЩ: Жена с трансплантирана матка роди здраво бебе - изображение

Жена с трансплантирана матка роди здраво бебе в болница в Тексас. Това е първият подобен случай в САЩ, съобщават от Медицинския център на Университета Бейлър в Далас.

Успехът на лекарите бележи поредната стъпка в трансплантационна хирургия насочена към подобряването на човешкия живот и желанието на жените да износят и родят здраво бебе.

Няколко години лекарите от Медицинския център към университета изучават възможностите за трансплантация на матка. През 2016 година се извършват четири операции – чрез трансплантиране на донорски орган от член на семейството или от мъртъв донор. Скоро след това се налага отстраняването на три от трансплантираните матки, поради лошо кръвоснабдяване. Четвъртата интервенция се е оказала успешна.

Специалистите обясняват, че година след трансплантацията на матка могат да бъдат трансплантирани и ембриони. Периодът се изисква, за да се проследи състоянието на жената и лекарите да се убедят, че всичко е нормално за следващи интервенции.

Жените, претърпели подобна операция, могат да родят само с цезарово сечение. Скоро след раждането се налага отстраняването на матката.

Жена с трансплантирана матка трябва да приема сериозни медикаменти, за да може организмът да предотврати отхвърляне на органа. Тези лекарства обаче са много опасни за здравето на майката“, коментира говорителят на болницата Крейг Чивале.

Първият случай на дете, родено ин витро след трансплантация на донорска матка, е регистрирано през 2014 година в Швейцария. От тогава до днес в медицината има голям напредък при подобни операции. Според специалистите подобни интервенции ще позволят на хиляди жени, родени без матка или страдащи от безплодие, да износят и родят здрави деца.

 бебе, родено от майка с трансплантираната матка

Майката с трансплантирана матка и нейното семейство са пожелали анонимност и дискретност по случая.


По статията работи: Велина Неделчева
Източник: sciencealert.com
Снимка: reflexspinalhealth.com, sciencealert.com


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлПатологияИсторияЛеченияСнимкиСпортНормативни актовеОрганизацииИзследванияХранене при...Здравни проблемиВидеоЗдравни съветиАлт. медицинаФизиологияКлинични пътекиБотаникаСпециалистиПсихологияТестовеСоциални грижиПроизводители