Начало Здравна медиа Здравни новини Необходими са 200 лекари за 5 спешни центъра в страната

Необходими са 200 лекари за 5 спешни центъра в страната

Необходими са 200 лекари за 5 спешни центъра в страната - изображение

В 5 спешни центъра в страната не достигат 200 лекари, показва справка от Министерството на здравеопазването. Най-много незаети места има в софийския ЦСМП, като там има нужда и от акушерки, фелдшери, медицински сестри и шофьори, информира БНТ, цитирана от в. „Труд“.

Свободни места има още в Пловдив, Бургас, Пазарджик и Кърджали. От началото на 2017-а са наети на работа 31 лекари в спешните центрове, от тях 29 са напуснали. От здравното ведомство обявиха, че ще предприемат мерки за решаването на проблема.

Повсеместно в цялата страна се чувства недостигът на спешни екипи. В столицата дежурят на денонощие 15, а по думите на експерти трябва да са 60. В Пловдив работят 7 екипа, при тях са необходими поне още 5. Директорът на пловдивския ЦСМП д-р Иван Стойнов коментира, че това затруднява дейността им, но успяват да покрият липсите и компенсират част от дефицита, но пак се чувства нуждата от допълнителни бройки медици.

В момента средната заплата за лекар в спешно отделение е 1500 лв., а за медицински специалист е 900 лв. Такива са заплатите и в спешната помощ в София. Във втория по големина град в България младите медици започват със заплата от 1200 лв.

Специалистите споделят, че работата им е трудна, тежка и опасна. Условията са често непосилни – през зимата екипите повечето време са навън, в линейката е студено, през лятото пък става горещо.
От Министерството на здравеопазването заявяват, че са намерили средства, за да увеличат с до 50% заплатите в Спешната помощ. Планува се до 2020 г. възнагражденията да нараснат с още 50 на сто.

По отношение на кадрите от ведомството обясняват, че докато се реши проблема с тяхната липса, сега има обучени парамедици, които вече работят в спешните центрове. Освен това могат да се включат и 70 студенти от специалността „Лекарски асистент“, които учат във Факултета по обществено здраве в столицата. Достатъчно подготвени са, за да окажат доболнична помощ на пациент, както и да работят под ръководството на лекар, казва доц. Антоанета Терзиева от горепосочения факултет.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: medicalnews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноКлинични пътекиЛеченияБотаникаСпециалистиИсторияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияЛичностиТестовеГеографияАнкети