Начало Здравна медиа Здравни новини НЗОК: Лекарите да предписват най-евтините лекарства, поемащи се от касата

НЗОК: Лекарите да предписват най-евтините лекарства, поемащи се от касата

НЗОК: Лекарите да предписват най-евтините лекарства, поемащи се от касата  - изображение

НЗОК предложи поредната мярка с цел ограничаване на преразходите за лекарства. Касата ще предложи промяна в Закона за здравното осигуряване – лекарите да предписват най-евтините медикаменти, от тези, поемащи се от касата, когато в конкретен случай лекарствените медикаменти са с еднакви или сходни терапевтични показания. Санкции, наказания или поощрения за спазването на новото изискване не са упоменати.

Предложението е прието от надзорния съвет.

Основната идея е специалистите да избират и предлагат най-евтиното лекарство за определено заболяване. От НЗОК признаха обаче, че няма как да задължат лекарите да назначават лекарства с най-ниската цена, защото един и същи медикамент може да има различен ефект при различните пациенти. Отделно се отбелязва моментът, че лекарствата, поемани от касата, се актуализират на всеки две седмици. Това би затруднило специалистите да следят постоянно за новопоявило се най-евтино лекарство и да спазват новото изискване.

Друга мярка, която предстои да представи касата е централизирано договаряне на онкомедикаментите в здравните заведения. Вариантите са два – лекарствата да бъдат договаряни централно от Министерството на здравеопазването или да продължи настоящата практика с отстъпките.

Ако се вземе решение онкомедикаментите да се поръчват централно от МЗ, това ще представлява връщане към системата от преди години, която беше отменена, а медикаментите бяха прехвърлени към касата. Тази система отчиташе постоянни липси на препаратите“, коментира Управителят на НС Кирил Ананиев.

За втори път касата възнамерява да прокара и друга мярка – възможността да бъде прекратен договорът на лечебно заведение, преди излязло становище на съда, при положение, че болницата обжалва.

При нарушение на договора по клинична пътека, касата прекратява договора по клиничната пътека. При повторно нарушение обаче се прекратява договора с болницата. Правомощията в първия случай са на управителя, а при прекратяване на договора с болницата – решението се взима от надзорния съвет. При обжалване в съда от страна на болницата касата да може да прекрати договора, защото е констатирано конкретно нарушение – неизвършена дейност, но с платени разходи“, пояснява Ананиев.

За постъпване в здравно заведение надзорният съвет реши пациентите да бъдат регистрирани с лична карта. Това бе познатия начин, преди въвеждането и отменянето на системата за пръстов идентификатор.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: epochtimes.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиАнкетиТестовеЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСпециалистиИсторияПроизводителиЛеченияОрганизацииАптекиЛайфстайлРецептиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография