Начало Здравна медиа Здравни новини Никотинът може да повлияе благоприятно при шизофрения и биполярно разстройство

Никотинът може да повлияе благоприятно при шизофрения и биполярно разстройство

Никотинът може да повлияе благоприятно при шизофрения и биполярно разстройство - изображение

Никотинът може да повлияе благоприятно при хиперактивност, шизофрения, биполярно разстройство и редица други психически заболявания, показва ново изследване на Университета в Колорадо.

Учените са открили, че е никотинът притежава способността да нормализира мозъчните връзки, които са прекъснати от шизофренията.

"Изводите дават логично обяснение на въпроса защо пациентите, страдащи от тази болест, често пушат твърде много. Всъщност статистиката в това отношение е категорична: близо 90 процента от хората с шизофрения са пушачи", коментира ръководителят на изследването д-р Джери Стицел.

Според него процентът е значително по-висок в сравнение със стандартните 20 процента от цялото население и 50 процента пушачи сред хората, страдащи от различни психически заболявания.

Екипът се надява тези нови данни да помогнат за създаването на нов тип терапии на шизофрения и други психически разстройства, които да не водят до пристрастяване.

"Работата ни дава категорично биологично доказателство, че специфични генетични вариации са виновни за повишаване на риска от шизофрения. Те определят механизма, отговорен за това, и подкрепят недоказаната до момента теория, че никотинът подобрява дефицита" заяви още д-р Стицел.

Новите данни са на база експерименти с лабораторни мишки, които чрез генно инженерство са придобили характеристики на шизофрения. След като им е даван никотин, само за една седмица мозъчната им активност се е повишила до нормални нива.

Д-р Джери Стицел е доцент в катедрата по интегративна физиология и сътрудник в Института за поведенческа генетика в Университета на Колорадо в Боулдър.

Изследването е публикувано в Nature Medicine.

Снимки: youtube.com, ZiareLive.ro

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиСнимкиИсторияЛюбопитноЛеченияНовиниАлтернативна медицинаБотаника