Начало Здравна медиа Здравни новини Нови открития за мозъка преобръщат представите ни за него

Нови открития за мозъка преобръщат представите ни за него

Нови открития за мозъка преобръщат представите ни за него - изображение

Учените променят представите ни за мозъка и с поредното изследване доказаха, че той е още не съвсем опозната територия. В проучване, в което участвали 17 души, които са родени без една ръка, и 24 души с две ръце, те наблюдавали интересно откритие.

Секторът в мозъка, който управлява отделните части на тялото, се задейства и когато при нужда човекът използва за извършването на дадена дейност друга част на тялото си.Така например хората с една ръка и двуръките трябвало да изпълняват ежедневни задачи - работа с пари и опаковане на подаръци. Участниците в експеримента трябвало да движат различни части от телата си, а през това време специалистите сканирали мозъците им с ядрено-магнитен резонанс. Когато родените с една ръка използвали лакът или крак, за да си помогнат при изпълнението на задачите, частта от мозъка, която отговаря за липсващата ръка, се задействала по същия начин както тази на хората с две ръце.

Според учените това радикално променя досегашните схващания как работи нашия мозък и колко още неоткрити функции има той.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: independent.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлСнимкиНовиниИсторияЛюбопитноЛичностиПсихологияХранене при...Здравни съветиФизиологияПатологияОрганизацииАлтернативна медицинаКлинични пътекиМедицински изследванияСпециалистиЛеченияБотаникаСпорт