Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха четири вида нови човешки кръвни клетки

Откриха четири вида нови човешки кръвни клетки

Откриха четири вида нови човешки кръвни клетки  - изображение

Организмът е една от най-проучваните биологични системи и посредством напредналата наука и технологии специалистите успяват да открият още нови аспекти от устройството на човешкото тяло.

Специалисти от Масачузетския технологичен институт откриха четири нови типа бели кръвни клетки. Това са нов клас бели кръвни клетки, които играят важна роля в имунната система на организма. Учените са идентифицирали нови два подтипа дендритни клетки, както и два подтипа моноцити. Сред новоткритията е и новата дендритна клетка - предшественик.

Учените са използвали техниката – сенквениране на генома на единична клетка, за да могат да анализират различните проявления на гена в отделните човешки кръвни клетки. Към момента различните видове имунни клетки са изследвани чрез набор от протеинови маркери на тяхната повърхност.

Използваната техника е доста по-мощна и позволява да се открият редки и незабелязани видове клетки, които по стандартен начин трудно биха се разкрили. Технологията два възможност на специалистите да разделят от тъканта отделните и да могат да оценят РНК – посланията в тях. Тези послания от своя страна дават възможност да се разграничат клетките със собствена идентичност, което да ги различава от останалите видове клетки.

Дендритните клетки са от съществена роля в свързването на вродена имунна система, като оказват защитен ефект на кожата и мембраните. Те помагат в борбата с инфекции с придобита имунна система, където специализирани клетки премахват патогени и поддържат памет при нова среща със същата инфекция. Основната роля на тези клетки е създаването на имунен отговор. Те повдигат части на антигена, оказал поражение на тялото, и излагат части от него на своята повърхност, за да обучат Т-клетките да преследват и унищожават патогена.

Моноцитите са най-големият вид бели кръвни клетки. Те са способни да се развият в макрофаги, отиващи до мястото на заразата, да поглъщат и унищожат патогена от организма.
Чрез проучването и използването на нови технологии учените са успели да открият, че съществуват доста повече видове клетки, отколкото са известни до момента.

Предстои да се разкрие каква е дейността на всяка една от новите клетки в имунната система на човек в здраво състояние и по време на болест“, коментира Дивия Шах от екипа по инфекции и имунобиология към глобалната благотворителна фондация "Wellcome", финансираща голяма част от проучването.

Изследването и резултатите са публикувани в Science и предстои да бъде оповестено като част от инициативата "Атлас на човешките клетки". Това е глобален план за създаването на карта за каталогизиране на всеки вид клетка на човешкия организъм. Реализирането на проекта би довело до революционно разбиране, диагностициране и подобрено лечение на заболявания като рак, Алцхаймер и други. По този проект работят специалисти от цял свят.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Earth.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИсторияНовиниСпортМедицински изследванияСпециалистиЛайфстайлСнимкиЛичностиХранене при...ФизиологияНормативни актовеЛеченияЗдравни съветиБотаникаНаправления в медицинатаАлтернативна медицинаОрганизацииДиетиКлинични пътекиЗаведения