Начало Здравна медиа Здравни новини Учени направиха нов пробив в борбата с ХИВ вируса

Учени направиха нов пробив в борбата с ХИВ вируса

Учени направиха нов пробив в борбата с ХИВ вируса - изображение

Ново откритие, което може да разреши дългогодишната борба с ХИВ вируса, развълнува научната общност. Френски изследователи откриха протеин, чрез който могат да бъдат намерени неактивните вируси, причиняващи болестта, в организма на заразен човек.

Специфичното при ХИВ вируса е, че той се крие в имунни клетки, наречени почиващи Т-клетки, и е в неактивно състояние, докато не бъде провокиран и не се задействат процеси, които да го възбудят и да настъпят подходящите за него условия да се развие. Вирусът ги напада и приспособява своя генетичен материал към ДНК на болния. Затова е много трудно Т-клетките, които носят латентния вирус , да бъдат открити. Учените идентифицираха биомаркера, който е на повърхността им . Това е голям напредък, защото пробивът може да помогне за създаването на лекарство, което окончателно да унищожи болестта.

Сега хората, заразени с ХИВ вируса, се поддържат с антиретровирусни терапии и до живот пият скъпоструващи лекарства. Болестта отдавна не е толкова смъртоносна, както беше в началото на нейната поява. Ако медикаментите бъдат спрени, вирусът се появява отново само в рамките на две седмици. В момента специалистите не могат да изчистят напълно синдрома от тялото на заразен човек, но с идентифицирането на криещите се Т-клетки крачката към постигането на тази цел е малка, смятат учените.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: userscontent2.emaze.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияТестовеАлтернативна медицинаЗдравни проблемиНормативни актовеЛеченияБотаникаИнтервютаЛичностиМедицински изследванияЗдравни съветиСнимкиСпециалистиКлинични пътекиХранене при...